Ücretsiz Hızlı Kargo & Koşulsuz İade ve Değişim

0

Sepetiniz boş

İran Halısı Tarihçesi ve Özellikleri

Ağustos 14, 2023 5 dk okuma

İran Halısı Tarihçesi ve Özellikleri

İran halısı yüzyıllardır lüksün ve konforun simgesi olmuştur. Karmaşık desenleri ve canlı renkleri, onları kullanılan odanın odak noktası haline getirir. Evlerden ofislere kadar birçok yaşam alanını dekore etmek için tercih edilen İran halıları, her alana sıcaklıkla güzellik getirir. Bu halıları nesiller boyu dayanacak kadar dayanıklı hale getiren elle eğrilmiş yün, ipek, pamuk gibi doğal liflerin kombinasyonundan yapılmış olmasıdır. İran halılarındaki benzersiz desenler, genellikle doğadan veya hayatın farklı yönlerini temsil eden geleneksel motiflerden ilham alır. İran halıları zamansız güzellikleri ile modası geçmeyen nadide parçalardan biridir. İran halı türü, güzelliği ve dayanıklılığı nedeniyle çok aranır ve bu da onu her alan için mükemmel bir seçim haline getirir. İster bir zarafet kazandırmak ister rahat bir şeyler arayın bu halılarının evinize sıcaklık ve rahatlık getireceğinden emin olabilirsiniz.

İran Halısı Tarihçesi 

İran halıları, yüzyıllardır var olan güzel bir sanat formudur. Antik dünyanın ilk halı dokumacıları olarak gösterilen İranlıların bilinen en eski halısına “Pazırık” adı verilir. Sibirya’daki bir İskit hükümdarının donmuş mezarında keşfedilen bu halının tarihi MÖ 500’lü yılları gösterir. Günümüzde St. Petersburg’daki Hermitage Müzesi’nde sergilenen bu halı dünyanın en eski halısı olarak işaretlenir. İran halısına dair ilk belge ise MS 224-641 yılları arasındaki Sasani dönemine denk gelir. Çince metinlerde İran halılarından bahsedilir. Ancak Yunan tarihi yazıtlarında da bu halılarının varlığından, kalitesinden ve ne kadar değerli olduğundan söz edilmiştir.

İran halısının tüm dünya tarafından tanınması Büyük Şah Abbas tarafından sağlanmıştır. Bu döneme kadar Osmanlı İmparatorluğu’ndan Avrupa’ya halılar gönderilse de Şah Abbas’ın reform hareketleri ile bölge ve haliyle halıya olan ilgide ciddi derecede artış olmuştur. Halı dokumacılığın öncüsü haline gelen İran, ticaretin daha da gelişmesi ile tüm dünyaya dokuduğu halıları ulaştırır olmuştur. Öyle ki ünlü ressamların tablolarında, yazarların kitaplarında, moda dergilerinin dekorasyonunda, sanatçıların kıyafetlerinde İran halısının desenleri yer almıştır. Kraliyet saraylarından dünyanın her yerindeki aile evlerine, müzelere kadar İran halıları bugün bile güzellikleri ve işçilikleriyle takdir edilmeye devam eder.

İran Halısı Özellikleri

İran halıları; karmaşık tasarımları, güzel renkleri ve lüks dokuları ile ünlüdür. Yüzyıllar boyunca evleri dekore etmek, herhangi bir odaya zarafet katmak için kullanılmıştır. Onları her ev için mükemmel kılan çeşitli şekil, boyut, desen, renklerde tasarlanır. Her halının, en yüksek kalitede olmasını sağlamak için ayrıntılara büyük özen gösterilerek elle dokunur. Her alana güzellik getiren İran halılarında geleneksel tasarımlardan modern motiflere kadar birçok detayı görmek mümkündür. Dokuması oldukça karmaşık olan İran halılarının özellikleri ve kalitesi, dokunan bölgeye göre değişiklik gösterir. Nesilden nesile aktarılan özgü bir tasarım vardır ve bu da her birinin diğerinden özel olmasını sağlar. Özellikle Antika İran halılarının birer parmak izi vardır. Düğüm atma

yöntemi, cm başına düğüm sıklığı, kullanılan malzeme ve tasarım parmak izinioluşturur. Eski İran halılarının farklı desenleri, tarzları dikkat çekici haldedir. Bu da onları İran halısı fiyat skalasında diğer halılardan ayırır. Antika İran halısı fiyatı diğer  el dokuma halı fiyatlarına göre biraz daha yüksektir. Bu yüzden İran halısı bazı kişiler tarafından yatırım aracı olarak görülür.

İran Halısı Renkleri ve Desenleri 

İran halıları, girift desenleri ve canlı renkleri ile bilinir. Bu halılar genellikle İran'ın hem kültürünü hem de tarihini yansıtan parlak renkleri, karmaşık tasarımlarıyla karakterize edilir. İran halıları; soluk mavi, koyu kırmızı, yeşile kadar değişen çeşitli renklerin yanı sıra elmas, madalyon, yıldız ve çiçek desenleri gibi çeşitli geometrik desenlere sahiptir. Grafik ile soyut desenleri de halı motiflerinde görmek mümkündür. İran kültüründe her rengin kendine özgü bir sembolizmi vardır. Örneğin mavi suyu, kırmızı ise ateşi sembolize eder. Bu halıların güzelliği, İran kültürünün farklı unsurlarını çarpıcı bir sanat eserinde buluşturma yeteneklerinde yatar.

İran Halısı Nasıl Üretilir?

Karmaşık tasarımları, renkleri ve işçiliği ile tanınan İran halısını üretmek beceri, sabır, özveri gerektiren yoğun bir süreçtir. İpliği döndürmek, doğal boyalarla boyamak, dokuma tezgâhında istenilen desende dokumak, karmaşık bir düğümleme tekniği ile bitirmek gibi birkaç adımı içerir. Uzun uğraşlar gerektirmesinden dolayı İran halılarının tamamlanması birkaç ay veya birkaç yıl sürebilir. Bu süreç halının kalitesine ve boyutuna bağlıdır.

Halı dokuma işleminde başlama adımı çözgüdür. Halının uzunluğu boyunca pamuk, yün veya ipek ipliklerden oluşan çözgüler ile başlangıç tabanı oluşturulur. Bu ipliğin atkıları ise çözgülerin altına ve üstüne eklenir. Halının her iki yanındaki çözgüler farklı kalınlıklarda birleştirilir, bu da kenarı oluşturur. Alttan çift atkı geçirilerek oluşturulan tabanın üstüne birbirini takip eden çözgü setlerinin etrafındaki gevşek düğümler bağlanır. Böylelikle halının deseni oluşturulmaya başlanır. Düğümlerin yığın haline gelmesinin ardından her düğüm sırası sabitlenir, daha fazla atkı eklenerek sıkılaştırılır. Yeni dokunacak sırayı daha da sıkılaştırmak ve desenleri sabitlemek için atkılar tarak çırpıcı ile dövülür. Dokuyan kişinin uzmanlığına bağlı olarak düğüm sayısı her cm başına değişiklik gösterir. Halı tamamlandığında çözgülerin uçları püsküllü, örgülü veya başka şekilde saçaklara dönüştürülür. Tüm bu uğraşların sonucu nesiller boyu sürebilen güzel bir sanat eseridir.

Orijinal İran Halısı Nasıl Anlaşılır?

İran halıları, mükemmel işçiliği ve karmaşık tasarımlarıyla bilinir. Ancak piyasada bu kadar çok taklit varken gerçek bir İran halısı ile sahte bir halı arasındaki farkı söylemek zor olabilir. Neyse ki orijinal bir İran halısını tanımlamanın birkaç yolu vardır. Kumaşın kalitesi ve dokumanın deseni gibi belirli özelliklerin nasıl tespit edileceğini bilmek, gerçek ve sahte bir İran halısı arasında ayrım yapmaya yardımcı olabilir. İran halısını

gerçeğinden ayırmak için dikkat edilmesi gereken bazı özellikler şöyledir:

  •  Her İran halısı eşsizdir. Aynı kişi dokusa bile %100 aynısını yapamaz. Bu yüzden de halının farklı boyutlarda ve miktarlarda kaç tane olup olmadığına bakılmalıdır.
  • İran halılarının saçakları dikilmiş değildir. Çözgü ipliklerinin ucunu püsküller oluşturur ve halının bir parçasıdır. Saçakların dikilmiş olması halının orijinal olmadığını gösterir.
  • Makine halılarında simetriler doğrudur. Elle dokunmuş orijinal İran halılarında simetri yoktur. Düzensiz ve kusurlu bir halı orijinaldir.
  • İran halıları; pamuk, ipek ve yünden üretilir. Orijinal olmayan halılarda maliyeti azaltmak için sentetik lif kullanılır. Özellikle halının arka yüzeyi kontrol edilmeli, sentetik malzeme kullanıp kullanılmadığına dikkat edilmelidir.
  •  Yüksek kaliteli bir İran halısında düğüm sayısı fazladır. Az düğüm sayısına sahip İran halıları orijinal olmayabilir.
  •  Gerçek İran halılarında özel bitki boyaları kullanılır. Çeşitli bitki ve hayvan malzemelerinden yapılan bu boyalar, solmayan özelliktedir. Halıyı test etmek için nemli bir bez halının bir köşesine konulup birkaç saat beklenebilir. Eğer bezde herhangi bir renk sızması ve karışması varsa o halı orijinal değildir. Ayrıca halının renksiz olması da bitkisel boyaların kullanıldığını işaret eder.

Bu bilgiler ile nesiller boyu sürecek özgün bir sanat eserine yatırım yaptığınızdan emin olabilirsiniz. Apex’in koleksiyonunda bulunan İran halılarına göz atarak uzun süre boyunca kullanabileceğiniz birbirinden şık seçeneklere sahip olabilirsiniz.

İran Halısı Temizliği

İran halıları,  halı temizliği söz konusu olduğunda özel bakım gerektiren narin bir üründür. İran halıları genellikle yün veya ipekten yapılır ve güzelliğini korumak için özel bir temizleme yöntemi gerektirir. İran halılarının temizliğinde elde yıkama, kuru temizleme gibi geleneksel yöntemler kullanılabilir ancak zarar görmemesi için dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Daha kapsamlı temizlik için özel temizleyiciler kullanılabilir. İran halısının güzelliğini korumak için doğru teknikleri bilmek çok önemlidir. Halı, eğer profesyonel bir temizleme firmasına düzenli olarak verilemiyorsa aşağıdaki adımlar takip edilerek temizleme işlemi yapılabilir:

  • Halının liflerine zarar vereceğinden sık sık süpürme işlemi yapılmamalıdır. Liflerin gevşememesi, zarar görmemesi için elektrikli süpürge ile iki haftada bir, liflerin yönüne doğru ileri geri yapmadan süpürülmelidir.
  • Tozdan kurtulmanın en etkili yollarından biri halıyı süpürmek yerine silkelemek olabilir. Bu yüzden de yardım alarak halı düzenli aralıklarla silkelenebilir. Silkeleme sırasında dövme işlemi yapılmamalıdır. Bu da liflere zarar verebilir.
  • Tozdan arındırılan halı yıkanacaksa bu aşamada soğuk su, halı şampuanı veya sıvı sabun kullanılmalıdır. Halının her iki tarafına da soğuk ve temiz su tutulur. Bu işlem bahçe hortumu ile yapılabilir. Su tutmanın ardından sabunlama yapılır ve uzun tüylü bir fırça ile durulamaya başlanır. Bu işlem de yine liflerin yönüne doğru yapılmalıdır. Su püskürtme yöntemi ile halı durulanır, kurumaya bırakılır.
  • Halının kurumaya bırakılması, iyice kuruduğundan emin olunması küflenmeyi önler. Bu yüzden güneşli bir günde halı önlü arkalı çevrilerek havalandırılmalıdır. Ancak doğrudan güneş görmemelidir.
  • Nemli veya sabunlu bir bez ile halıya dökülen lekeler anında müdahale edilerek çıkarılabilir. Ancak inatçı lekeler için geç kalınmadan profesyonel yardım alınmalıdır.
  • Çok sık temizleme yapılması halıya zarar vereceği için sadece lekelendiğinde veya kirli göründüğünde temizlenmelidir.
  •  Halının gevşemesine neden olduğu için buharlı temizlik İran halıları için önerilmez.
Siz de yaşam alanlarınızı taçlandırmak için şık ve kaliteli İran halısı modellerine göz atmak istiyorsanız, Apex Halı’nın koleksiyonlarını inceleyebilirsiniz.

    Ayrıca Halı Blog Yazıları içinde

    Halı Seçerken Tarzınızı Yansıtmanın Önemi
    Halı Seçerken Tarzınızı Yansıtmanın Önemi

    Ekim 10, 2023 5 dk okuma

    Devamını oku
    Antika Halılar ve Tarihleri
    Antika Halılar ve Tarihleri

    Ekim 10, 2023 4 dk okuma

    Devamını oku
    Ofislerde Halı Kullanımı ve Faydaları
    Ofislerde Halı Kullanımı ve Faydaları

    Ağustos 17, 2023 4 dk okuma

    Devamını oku