Ücretsiz Hızlı Kargo & Koşulsuz İade ve Değişim

0

Sepetiniz boş

Halı Bakımı: Evde Halı Nasıl Temizlenir?

Mart 31, 2021

evde halı temizliği

Evlerinize hoş bir dokunuş ve sıcaklık katan halılar, yeterli ve doğru temizlenmediğinde ilk günkü güzel görüntüsünü kaybeder. Tüylerde sertleşmeler ya da dökülmeler meydana gelebilir ve uzun vadede halınız hacmini kaybeder, dokusu bozulur ve çirkin görünmeye başlar.


Halı temizliği doğru yapılmadığında karşılaşacağınız sorun yalnızca görsel değildir. Halıların tüyleri arasında kalan tozlar zamanla derinlere iner ve ev akarları ile çeşitli bakteriler oluşur. Bu ev akarları, alerjik rinit ya da astım gibi çeşitli üst solunum yolları rahatsızlıklarına neden olabilir ya da bu hastalıkları tetikler. 

 

Halı Nasıl Temizlenir?

Halılarınızı profesyonel olarak temizletebileceğiniz gibi bazı durumlarda kendiniz de temizleyebilirsiniz. Halı temizliğine başlamadan önce dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, halınızın kullanma talimatında bulunan uyarılara dikkat etmeniz ve bunlara göre davranmanızdır. Halınızın cinsi, yünü ve dokuma stili uygun temizleme metodunu bulmanıza yardımcı olur. 


Halı temizliğini profesyonellere bırakmak güvenli ve rahat bir yoldur. Ancak temizlemeye vermeden önce halının cinsini belirtmeyi ve kullanma talimatında yazan uyarıları iletmeyi unutmayınız. Zira el dokuma halı,makine halısı, ipek halı, yün halı ve kilim gibi farklı nitelikteki halı modelleri malzemelerine göre temizlenmelidir. Halınızı bu talimatlar uyarınca evde de dikkatli olmak suretiyle temizleyebilirsiniz. 

 

 

 halı-temizleme

 

Halı Bakımına Dair İpuçları

 

  • Halınızı silkelemeyin, dövmeyin. Güneşten ve rutubetten koruyun.
  • Halınızı evcil hayvanların tuvalet atıklarından koruyun, asit içeren atıklar halınızda kalıcı hasarlar yapabilir.
  • Halınızın üzerinde oluşabilecek lekelere anında müdahale etmek lekenin çıkmasını kolaylaştıracaktır.
  • Halı üzerine dökülen sıvı leke yapıcılarını zaman kaybetmeden havlu kağıt ile emdirin.
  • Halı üzerine dökülen katı leke yapıcılarını zaman kaybetmeden bir kaşık yardımı ile alın.
  • Halınızın yüzeyinde leke kalmış ise halınıza uygulayacağınız leke çıkarıcıyı önce halınızın görünmeyen bir yerinde deneyin.
  • Şarap , çay , alkol , kimyasal maddeler ve benzeri lekeler için profesyonel yardım isteyin.
  • Halınızı kesinlikle katlamayın. Kullanmadığınız durumlarda rulo yapıp yatay olarak muhafaza edin.
  • Zaman zaman halınızın üzerindeki ağır eşyaların yerlerini değiştirin veya halınızın yönünü değiştirin , eşya izlerini yumuşak bir fırça yardımıyla fırçalayarak havalandırın.
  • Halınızdan ilmik çekmeyin, çıkmış olan ilmikler var ise onları da halı yüzeyinden kesin.

Halı Temizliğine Dair Püf Noktaları

  • Halınızı süpürmek için sadece elektrikli süpürge kullanın,
  • Güzelce süpürdüğünüz halınızın tüm tozlardan arındığına emin olun.
  • Süpürme esnasında halının dokuma yönüne dikkat edin.
  • Temizlik esnasında kimyasal ve ağartıcı içermeyen, doğal bir halı şampuanı tercih edin.
  • Kullanacağınız şampuanı her ihtimale karşı halınızın fazla görünmeyen, küçük bir noktasında deneyin.
  • Halınızı şampuanın köpüğü ile temizlemeye ve fazla ıslatmamaya özen gösterin.
  • Halınızı tel ya da sert naylon fırçalarla ovalamayın. Bu tüylerin kopmasına ve aşınmasına neden olabilir.
  • Genel temizlik yerine belli bir lekeyi çıkarmak için halı siliyorsanız uygun temizleyiciyi kullandığınızdan emin olun.
  • Lekeli alana, bez ve temizleyici ile baskı yapın. İleri geri silmeniz lekenin dağılmasına neden olabilir.
  • Eğer suyu emen bir elektrik süpürgeniz yoksa sünger ya da havlu yardımıyla halınızın fazla suyunu alın.
  • Halılarınızı düzenli olarak havalandırmaya çalışın.

Halı Temizliği İçin Doğal Çözümler

Halılarınız lekelendiğinde, bu lekelere anında müdahale etmek en kolay çözümdür ancak yanlış temizlik uygulamaları yarardan çok zarar getirebilir. Evinizde bulunan malzemelerle kolayca hazırlayacağınız temizlik çözümleri bu riskleri en aza indirir. 


  • Halıda bulunan kötü kokulardan kurtulmak için üzerine karbonat serpin ve en az 30 dakika bekleyin. Daha sonra halınızı süpürün.
  • Karbonat ve sirke karışımını fısfıslı bir kaba koyarak lekelerin üzerine püskürtün. Bu karışım leke çıkarmada etkili olduğu gibi halınızdaki bakterileri de yok eder.
  • Yarım kap suya ¼ kap yumuşatıcı, ¼ kap sirke, bir tatlı kaşığı toz deterjan, bir tatlı kaşığı karbonat ilave edin ve homojen bir karışım elde edene kadar çalkalayın. Hazırladığınız karışımı halının lekeli yerlerine püskürtün ve birkaç saat kadar bekleyin. Halınızı sünger, havlu ya da mikrofiber bez ile silin ve durulayın. 
  • Halılarınızı sildikten sonra mutlaka havalandırın ya da pencerelerinizi açarak kurumaya bırakın. 
  • Daha inatçı lekeler için lekeli bölümü diş fırçası ile fırçalayın. 
  • Halıdaki sakız lekesi için buz kompresi uygulayın ve sertleşen sakızı halının tüylerine zarar vermeden kazıyın.
  • Mum lekeleri için halınızın lekeli kısmına gazete kağıdı koyun ve üzerinden ütüleyin. Ardından kalan lekeyi karbonat ile silin. 

Halı bakım ve temizliği, kullandığınız halının iplik dokusuna göre farklılık gösterebilir. Eğer aklınızda şüpheler varsa üreticinize başvurun ve detaylı bilgi isteyin. 

Daha az bakım ve temizlik ihtiyacı olan antialerjik ve antibakteriyel halılar hakkında ayrıntılı bilgi edinmek içinToz tutmayan antialerjik halıyazısını okuyabilirsiniz.



Ayrıca Halı Blog Yazıları içinde

Hurç Nedir?
Hurç Nedir?

Aralık 23, 2022

Hurç, meşin ya da çadır bezi gibi malzemelerden üretilen içi kapitone ve pamuklu bir tekstil ürünüdür. Eşyaları depolamak, düzen sağlamak ve derli toplu olmak amacıyla kullanılır. Piyasada çeşitli renklerde ve formlarda satılır. Hurçlar giysi, halı,yorgan ve buna benzer tüm malzemelerin tozlanmasını ve yıpranmasını önler. Yatak odasında, banyoda, çocuk odasında, kilerde ve evin diğer bölümlerinde rahatlıkla kullanılabilir. Ayrıca sadece evde değil düzenlenmesi gereken her yerde profesyonel saklama çözümleri sunar.

Devamını oku
Etnik Halı Nedir?
Etnik Halı Nedir?

Aralık 23, 2022

Etnik halı; farklı coğrafyalara ait kültürün kendine özgü motiflerini, renklerini taşıyan, karakteristik desenler ile dokunan halı çeşididir. Etnik halı, ait olduğu coğrafyanın kültüründen izler taşır. Özellikle klasik ev dekorasyonlarında, geleneksel dokularıyla oldukça rağbet gören bir eşyadır. Bunun sebebi, etnik halının farklı kültürlere ait yerel halı ve kilim motiflerini yansıtmasıdır. Afganistan, Hindistan gibi Asya ülkelerinin, Morocco tarzı gibi Afrika ülkelerinin kültürel motifleri etnik halıya işlenir.
Devamını oku
Halı Püskülü Bakımı ve Temizliği İçin Tavsiyeler
Halı Püskülü Bakımı ve Temizliği İçin Tavsiyeler

Aralık 23, 2022

Püsküllü halılar, odanıza şık görünüm için küçük ama oldukça önemli bir detay katar. Kullanıma bağlı olarak zamanla bu püsküller ve saçaklar kirlenip yıpranabilir. Bu da kötü bir görünüme neden olabilir. Ancak kolay bir şekilde halı saçaklarını temizlemek mümkündür. Halı püskül ve saçağı ile ilgili şu temizlik tavsiyeleri size kolaylık sağlayabilir:
Devamını oku