Halı seçimi yapamıyorum, çok fazla çeşit var, dediğinizi duyar gibiyiz.Gerçekten de kullanım alanından ,dokuma şekline kadar çok fazla halı çeşidi var.Bu makalemizde size güncel halı çeşitlerini anlatmaya çalışacağız.
Kapsamlı halı satın alma rehberimizde farklı türleri, desenleri, malzemeleri, dokuma şekilleri ve daha fazlasını fotoğraflı örneklerle bulabilirsiniz.

1. Kullanım Alanına Göre Halı Çeşitleri
Halılar çok çeşitli tiplerde temin edilebilir. Halıya ihtiyaç duyduğunuz kullanım alanına bağlı olarak, mevcut farklı halı türlerini inceleyim.
Salon Halısı

Halı denilince aklımıza ilk
salon halısı gelir.El dokuma ya da makine halısı olabilir.Dünyadaki farklı uygarlıklar, yıllar boyunca güzel ve ihtişamlı salon halıları dokumuştur. Bulunan en eski halı, MÖ 5. yüzyıla aittir.
Yolluk Halı
Yolluk halı , Adından da anlaşılacağı gibi, koridor antre ve mutfak gibi alanlarda kullanılır. Farklı uzunluklarda ve farklı enlerde mevcutturlar.
Paspaslar

Kapı önü paspasları birçok stilde mevcuttur ve genelde sert liflerden dokunurlar.Eve giriş yapanların girmeden önce ayaklarını temizlemesini sağlar.
Balkon Halıları

Aslında dış mekan halıları dersek daha doğru bir tabir kullanmış oluruz.Hava koşulları ve solmaya daynıklıdırlar. Bu halıları genellikle teras, balkon ve
yazlık halısı olarak kullanılır
Çocuk Halısı
Çocuk halısı , diğer halılardan farklı olarak bazı sağlık koşullarını taşımalı ve lekelere dayanıklı olmalıdır.
Banyo Halısı
Banyo halısı, suyla sürekl temas edecek olan ve kaymazlağı mutlaka olması gereken halılardır.Yıkanabilir ve hafif olmaları tercih edilir.
Mutfak halısı
Mutfak halısı, evlerin en yoğun yaşam alanı mutfaklarda kullanılacağı için lekeye dayanıklı, kaymaz ve yıkanabilir olmalıdır.Yolluk dahil birçok farklı ölçüsü mevcuttur.
Yatak Odası Halısı
Yatak odası halısı, rahatlığın merkezi olan yatak odalrında yumuşak bir doku ve konforlu bir kullanım sunmalıdır.Yolluk takımı şeklinde ya da büyük bir halı çerçevelenerek kullanılabilir.
2. Üretim şekillerine Göre Halı Çeşitleri
Halı, geçmişte sadece el halısını ifade ederdi.Günümüzdeki dokuma şekilleri aşağıdaki gibidir.
Makine Halısı
Makine halısı, bilgisayar kontrollü bir dokuma tezgahı ile üretilir.Farklı iplik ve dokuma sıklıkları kullanılır.Gaziantep ili makine halsının Dünya'daki en öenmli üretim noktasıdır.
El Dokuma Halı
El dokuma halı, ahşap bir kasnak üzerine gerilmiş iplerin üzerine ilmiklerin düğümlenmesiyle dokunur.Tarihi çok eskiye dayanır.Doğal iplikler kullanılır.
Baskılı halı

Düz dokuma kalın bir kumaşın üzerine doğrudan ya da transfer yöntemiyle desen aktarılır.Isıyla renkler sabitlenerek, tabanına kaymazlık uygulaması yapılır.Bazen 2. bir kumaş taban olarak lamine edilir.Son dönemlerde çok popülerdir.
Tufting Halı

Kaba tabirle, gerilmiş bir kumaşın üzerine özel bir tabancayla
akrilik ya da
yün iplikler çakılır.Desen olacaksa kağıt bir şablon kullanılır.Özel üretim ve proje halıları için kullanılmaktadır.
3. Dokularına Göre Halı Çeşitleri
Peluş Halı
Peluş halı, bir tarafı düz diğer tarafı uzun tüylü dokunan bir kumaşın alt kısmına taban kumaşı lamine edilerek oluşturulur.Dekoratif ve post şeklinde kullanımı yaygındır.
Shaggy Halı
Shaggy halı Makine ya da el dokuması ile, uzun ipliklerdle dokunan tüylü halılardır.Bakımı ve temizliği nisbeten zordur.Estetik açıdan şık durur ve üzerine basımı konforludur.
Patchwork Halı
Patchwork halı, kırkyama olarak bilinen kumaş birleştirme tekniğinin halıya uyarlanması ile oluşturulur.Eski el dokuma Türk halılarından yapılan patchwork halılar tüm dünyada bilinmektedir.
Deri Halı
Deri halı, gerçek dana derisi ya da suni deri kumaşların çeşitli işlemlerle halı haline getirilir. Gerçek derilerin kullanımı özen ister.Fiyatları yüksektir.
4. Şekillerine Göre Halı Çeşitleri
Bütün bu halı tipleri ve farklı yapım stillerinin yanı sıra, halı farklı şekillerde de temin edilebilir. İhtiyaçlarınıza ve tarzınıza bağlı olarak, halının şekli sizin için önemli olabilir. Hali hazırda kullanılan halıların yarıdan fazlası dikdörtgendir.
Dikdörtgen

En fazla tercih edilen klasik halı şeklidir.Genelde 1/2 ile 2/3 oranlarına sahiptirler.Bütün dokuma türlerinde bulunur.
Yuvarlak Halı
Yuvarlak halı, antre ve yuvarlak yemek masaları altında kullanılabilir.Birçok halıda desenin ve halının bu ebada uyarlanması zordur.
Yolluk Halı
Yolluk halı , Adından da anlaşılacağı gibi, koridor antre ve mutfak gibi alanlarda kullanılır. Farklı uzunluklarda ve farklı enlerde mevcutturlar.
Oval Halı
Oval halı, dikdörtgen halılardaki keskin köşeler yumuşatılarak halının estetik görüntüsü artırılmış olur.Kullanımı gittikçe artmaktadır.
5. Stillerine Göre Halı Çeşitleri
Çoğu tüketici için, halı satın alırken, seçilecek halı tarzı en önemli husus olacaktır. Bir halının tarzına bağlı olarak, evinizdeki diğer dekor parçalarıyla sorunsuz bir şekilde uyum sağlayabilir.
Modern Stil

Modernizm, 19. yüzyılın sonlarında popülerliği yükselen bir stildir ve bugün çok popülerdir. Modernizm, Neo Klasik gibi daha geleneksel tarzların fikirlerini reddeder.
Modern halılar, evdeki diğer modern parçalarla kusursuz bir şekilde uyum sağlamak için tasarlanmış basit tasarımlarıyla karakterize edilir.
Klasik Stil
Klasik halılar, çiçekler veya madalyonlar gibi tasarım motifleri içerir. Bu halılar genellikle mavi - bordo zeminlere sahiptirler ve zengin bir duruşu vardır.Bu halılar ilk olarak İran'da ortaya çıkmıştır.
Vintage Stili
Vintage halı, 1920 -1980 yılları arasında dokunmuş el dokuma halılar, eskitme, ağartma ve boyama gibi işlemler yapılması ile elde edilir.Canlı ve neon renklerin yanında, açık mavi ve su yeşili gibi soft renkler mevcuttur.
Coastal Stili
Denizin güzelliklerinden ilham alan Coastal tarzı dekorasyon özellikle yazlıklar için çok uygundur.
Mavi ve beyaz kullanılan temel renklerdir.Deniz temalı ve düz mavi halılar bu tarzla çok uygundur.
Country Stili
Country dekorasyon; kırsal hayata, çiftlik yaşamına ve dolayısıyla doğaya vurgu yapıyor. Bu nedenle country dekorasyonda
bol bol ahşap, çiçek ve doğayla ilgili detaylar kullanılıyor. Eskitme mobilyalar ile pastel renkli halılar bu tarz için çok uygundur.
Retro Stili

Retro stili, 1960 ve 1970 dönemininden ilham alır., Bu dönemde dokunmuş canlı renklere ve desenlere sahip halılar traşlanarak daha pastel tonlara sahip olur.Yine retro yenilemiş mobilyalarla, retro halılar birlikte kullanılabilir.
Eklektik Stili
Eklektik stilde farklı dönemlerden ve tarzlardan parçalar uyum içinde bir arada kullanılır. Örneğin klasik bir İran halısı, modern bir koltuk takımı ile kombinlenir.
Mid-Century Stili

1950'li yıllarda İskandinavya'da ortaya çıkan, minimalist modernizm olarak tanımlanabilecek dekorasyon stilidir.Temel öğeleri, deri ahşap ve mermerdir.Vintage ve deri halılar bu stilde kullanılmaya çok uygundur.
6. İplik Türlerine Göre Halı Çeşitleri
Bir halının üretildiği malzeme, halının görünümü, halı kalitesi, dayanıklılığı ve yarattığı doku hissi üzerinde çarpıcı bir etkiye sahip olabilir.
Yün Halı
Yün halı, doğal bir malzeme olan yünden el dokuma ya da makine dokuması yöntemiyle üretilirler. Halı dokumasında geçmişte en fazla kullanılan ipliktir.Dokunan halılar doğal ve yumuşak bir dokuya sahiptir.Fiyatları yüksektir.
Akrilik Halı
Akrilik halı, dokusu yüne çok benzeyen sentetik bir elyaf olan akrilik ipliğinden dokunur. Ülkemizde, halı dokumada en fazla kullanılan yapay elyaftır. Akrilik halı fiyatları ekonomiktir. Yanıcı bir ipliktir.
Polyamid Halı

Polyamid, dayanıklılığı ve canlı renkleri ile bilinir.Özellikle duvardan duvara ve karo halılarda çok kullanılır.
Pamuk Halı
Pamuk halı, su emiciliği ve natürel dokusu ile bilinen pamuk ipliğinden dokunur. Banyo halılarında kullanımı yaygındır.
Bambu Halı
Bambu halı, son zamanlarda konfeksiyon ve ev tekstilinde oldukça kullanılan bambu ipliğinden dokunur.Bambu elyafı ekolojik ve sürdürülebilirdir.Bambu iplikten dokunan halılar yumuşak dokusu ve parlaklığı ile bilinir.
İpek halı

Doğal ipek elyafından dokunan halılardır.Naturel bir parlaklığa sahiptirler.Kullanımı zahmetli ve fiyatları oldukça yüksektir.
İpek Halı

Doğal ipek elyafından dokunan halılardır.Naturel bir parlaklığa sahiptirler. Kullanımı zahmetli ve fiyatları oldukça yüksektir.
Polyester Halı

Farklı büküm ve boyama teknikleri sayesinde halı endüstrisinde çığır açmıştır. Yüksek sıklıkta el halısı görünümünde halıların üretilemesini sağlamıştır. Polyester halılar kullanışlı ve uzun ömürlüdür.
7. Motiflerine Göre Halı Çeşitleri
Desen, sizin için en iyi olan halının belirlenmesine yardımcı olacak önemli bir faktördür. Bir halının deseni kişiliğinizi ifade etmek veya bir odanın tarzını daha da vurgulamak için harika bir yoldur. Aşağıda, popüler halı modellerinin farklı tiplerine bir göz atabilirsiniz.
Geometrik Halı

Bu halılarda geometrik desenler ve keskin renk geçişleri kullanılır. Siyah beyaz halılarda kullanımı fazladır.
Oryantal Halı

Madalyon, bordür ve çiçek motifleri kullanılır.Renkler pastel ve renk geçişleri yumuşaktır.Klasik ve Retro halılarda oryantal desenlere rastlanır.
Çiçekli Halı

Açık ya da koyu renkli bir zemin üzerine rengarenk çiçek motifleri kullanılır.Renkler canlıdır. Karabağ kilimleri bu türün renklerinden biridir.
Düz Halı

Dekorasyonda, halının ön planda olması istenmiyorsa düz ve desensiz halılar tercih edilebilir. Düz halılarda Gri ve bej renk kullanımı fazladır.
Abstract Halı

Belli bir simetriye ve net motiflere sahip olmayan halılardır. Zıt ve uyumlu renkler bir arada kullanılabilir.
Çizgili halı

İki renkten oluşan, çizgileri bazen eşit bazen de farklı renklerde olabilen halılardır. Göz yorduğu ve kullanıldığı mekanda yanılgılara sahip olduğu için çok fazla kullanılmaz.
İkat Halı

Orta Asyaya özgü geleneksel bir iplik boyama ve kumaş dokuma santıdır. Motifleri belirgin ve karakterizedir. Bu motifler son dönemlerde halılarda da kullanılmaya başlanmıştır.
Zig Zag Halı

Chevron olarak ta bilinen, 80'li yıllarda giyimde moda olan bir desendir. Halıda genelde iki renkli olarak uygulanır. Kullanılan çizgilerin kalınlığı mekanda farklı algılara sebep verebilir.
8. Kilim Çeşitleri
Yukarıda güncel olarak piyasada bulunan halı çeşitlerini sınıflandırmaya çalıştık. Ancak el dokuma halı ve kilimler derin bir geçmişe sahiptir ve farklı coğrafyalarada dokunmuştur. Dolayısıyla bunlar ayrı bir uzmanlık alanı ve sınıflandırma gerektirir. Aşağıda, şu anda bulabileceğiniz kilim çeşitlerini açıklayacağız.
Kilim Halı
Türk kilimleri, Anadolu'nun bir çok farklı yerinde dokunmuştur. Özellikle Ege bölgesinde ve yörükler tarafından dokunan geometrik desenli kilimler günümüzde çok popülerdir.
Karabağ Kilimi
Karabağ kilimleri; başta Karabağ olmak üzere, birçok yerde dokunmuştur. Genelde koyu zemin üzerine renkli floral motiflerle dokunmuş ve genelde duvar halısı olarak kullanılmıştır.
Çaput Kilim

Çaput kilim, geri dönüşüm malzemelerden dokunmuş, genel açık renk zemine sahip renkli kilimlerdir.
Kendir Kilim
Kendir kilim,
Dünyada tarımı yapılan en eski bitkilerden biri olan kendir bitkisinin lifleriyle dokunmuştur. Genelde krem zeminli, üzerinde küçük motifler mevcuttur.
9. Ek Özellikler
Bir halının türüne, malzemesine, stiline ve desenine karar verdikten sonra, halının sahip olabileceği ek özel özelliklere yakından bakalım.
Kaymaz Taban
Jel tabanlı halı olarak da bilinen kaymaz halılara, bu özellik üretimden sonra halının tabanına yapılan latex gibi uygulamalarla sağlanır. Mutfak ve yolluk halılar için kullanım kolaylığı sağlar ve olası kazaları önler.
Yerden Isıtma

Her halı yerden ısıtmalı zeminler için uygun olmayabilir.Halıyı kullanacağınız mekanda, zeminde yerden ısıtma varsa, halıyı almadan yerden ısıtmaya uygun olup olmadığının teyit edilmesi gerekir.
Geri Dönüşüm

Dış mekan halıları ağır hizmet tipi ve hava koşullarına dayanıklı olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu halıları genellikle teraslarda ve teraslarda bulacaksınız.
G. Halı İplikleri
Bir halı mağazasından içeri girdiğinizde, ilk duyacağanız kelimler Akrilik, Polyester vs. gibi terimler olacaktır. Bunların kimyasal madde isimleri olduğunu tahmin edersiniz. Ancak nedir bunlar, neden kullanılır avantaj ve dezavantajları nelerdir? Aşağıdaki tabloda halı etiketlerinde sıkça göreceğiniz iplik malzeme türlerini karşılaştıracağız. Halılar ya doğal ya da sentetik malzemelerle dokunur. Doğal ve yapay ipliklerin ayrı ayrı avantajları vardır.
Malzeme |
Türü |
Fiyat |
Özellikleri |
Akrilik |
Sentetik |
Orta |
Görünüşü ve dokusu yüne çok benzer. Türkiye'de çok kullanılır. İyi renk alır. Hızlı kurur. Lekelere karşı mukavemetlidir. Yanıcıdır
|
Bambu |
Doğal |
Yüksek |
Son zamanlarda popüler olan, sürdürülebilir bir ipliktir. Antibakteriyel, serinlik hissi veren, doğal ve parlak doku. |
Şönil |
Doğal veya sentetik |
Orta |
Banyo ve yatak odaları için ideal, yumuşak kadifemsi dokuda kalın iplik.Shaggy halılarla dekoratif bir görüntü sunar. |
Pamuk |
Doğal |
Orta |
Su emicidir ve zengin renklerde boyanabilir. Bazen yün ile birleştirilir. Makinede yıkanabilir. Yatak odaları ve banyolar için konforlu. Doğal, yumuşak.Hızlı aşınır. |
Polyamid |
Sentetik |
Yüksek |
Aşınmaya, lekelenmeye karşı dayanıklıdır.
Yoğun trafiğe dayanır. iyi korur ve temizlemesi kolaydır. |
Polipropilen |
Sentetik |
Uygun |
Sıvı halde iken istenen renge boyanır. Son derece dayanıklı ve leke tutmaz. Temizlemesi kolay. Yüne yakın doku.Keçeleşme olur. |
Polyester |
Sentetik |
Orta |
Parlak ve canlı doku. Yoğun dokuma sıklığına uygundur. Solmaya ve lekelenmeye dayanıklıdır. Ağır mobilya ve silinmesi iz yapabilir. |
Viskoz |
Yarı sentetik |
Yüksek |
İpek muadili.Kimyasal işlemler kullanılarak odun hamuru ile yapılır.Halılara lüks bir görünüm katar. Pamuk gibi nefes alır. |
Yün |
Doğal |
Yüksek |
En kaliteli doğal halı elyafı olarak kabul edilir. Koyun yapağıdan üretilmiştir.Uzun ömürlü, dayanıklılığı ve yumuşaklığıyla bilinir. Islandığında güçlü bir kokuya sahiptir. |
Makalemizde şu anda piyasada bulunan halı çeşitleri ve fiyatları hakkında bilgi vermeye çalıştık.
Farklı renk ve desenleri görmek için diğer
halı modelleri arasında seçim yapabilirsiniz.Alacağınız halının ölçüsünden emin değilseniz
halı ölçüleri rehberimizi okuyabilirsiniz.
