Ücretsiz Hızlı Kargo & Koşulsuz İade ve Değişim

0

Sepetiniz boş

Halı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ağustos 17, 2023 5 dk okuma

Halı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Halılar çok eski ve sanatsal iç mekan tekstil ürünlerinden biridir. Çünkü ısı yalıtımı, yumuşak zemin sağlamak gibi işlevlerinin yanı sıra dekorasyon stilinizi yansıtmak için ideal özelliklere sahiptir. Bu nedenle sizi yansıtan, mekanlarınızı dilediğiniz gibi dekore etmenize yardımcı olan halıları seçerken bazı püf noktalara dikkat etmeniz gerekebilir. Örneğin halıların boyutu mekanın ölçüleri kadar büyük küçük fark etmeksizin mobilyalarınızla uyumu için de önemlidir.

 Dikdörtgen, yuvarlak, kalın tüylü, kısa tüylü, renkli veya sade, halı seçerken dikkate alınması gereken birçok farklı şey vardır. Elbette yeni bir halı seçerken öncelikle zevklerinize göre hareket edebilirsiniz ancak renk - boyut uyumu gibi önemli olan püf noktaları da göz önünde bulundurmanız gerekebilir. Çünkü halının boyutu, şekli ya da oturma alanına nasıl yerleştirdiğiniz, oturma odanızın geri kalanının görünümü için belirleyici faktörlerdir. İşte halı seçiminde hem görsel hem de işlevsel olarak tam istediğiniz modele sahip olmanızı sağlayan ipuçları!

Doğru Boyut Seçimi

Çoğu kişinin halı alırken yaptığı en büyük hatalardan biri yanlış boyut seçimidir. Çünkü odanıza mükemmel uyum sağlayan halı satın almak, size tam olarak uymayan halıyı değiştirme zahmetinden kurtarır. Bu nedenle halı alırken kullanıcıların aklındaki en büyük soru şudur: "Bir halı için doğru boyut nedir?"

 Halılar, iç mekanları vurgulamak ve kişiselleştirmek için mükemmel bir yoldur. Ancak alanın büyüklüğü ve diğer özellikleriyle (eşyaların konumu, rengi gibi) uyumlu olması gerekir. Bu nedenle halı seçiminde öncelikle boyutu belirlemeniz tavsiye edilir.

 Halı seçiminde odanın büyüklüğü önemli bir rol oynar. Çünkü doğru boyuttaki halı odaya bağlıdır. Örneğin oturma odası için halı seçerken boyutunu belirlemenin iki yolu vardır. İlki, odadaki tüm mobilyaları halının dış çerçevesine yerleştirmektir. Alternatif olarak tüm mobilyaların ön ayaklarını arka ayaklar dışarıda olacak şekilde halının üzerine yerleştirebilirsiniz. Öte yandan yemek masasıyla sandalyelerin olduğu alanı kaplayan halı, yemek odası için ideal boyuttadır. Böylece yemek kısmını odanın kalanından ayıran net çizgi oluşturur.

 Büyük bir oda geniş halıları tolere edebilirken, daha küçük oda dar, kısa halılarla daha iyi görünür. Bunun sebebi ise halıların zeminde en dikkat çekici öge olmasıdır. Küçük odalarda özellikle zemini kaplayan eşyalar çoğunlukta ise zemini olabildiği kadar açıkta bırakan halı seçilmelidir. Örneğin yuvarlak halı ya da küçük bir kilim  yeterli olabilir.

Kalite Kontrolü

Satın aldığınız halının uzun süre canlılığını, formunu korumasını istersiniz. Dolaysıyla halıların kalitesine de dikkat etmeniz gerekir. Halılarda kaliteyi ise halının dokusu, ağırlığı, iplik türü, ilmik sıklığı ve hav yüksekliği belirler. Halının dokusu, dokuma türüne göre değişir ancak yüzeydenrahatlıkla anlaşılabilir. Halıda kullanılan ipliklerle düğüm, dokunun sıklığını belirleyeceği için dokunduğunuz zaman halının ne kadar sıkı ve gevşek formda olduğunu anlayabilirsiniz. Öte yandan halının ağırlığı da kalite anlamında önemli bir belirleyicidir.

 Halıda tercih edilen iplik arttıkça kalitesinin, dolayısıyla performansının artmasını sağlar. Çünkü sıkı dokunan halı uzun süre formunu korur. Ancak her hafif halı kalitesiz her ağır halı da kaliteli değildir. Bu tamamen iplik türüne bağlıdır. Örneğin ipek iplikler oldukça hafiftir ancak son derece dayanıklıdır. Hav yüksekliği söz konusu olduğunda ise Türk Standart Enstitüsü'nün belirlediği azami hav yüksekliği baz alınarak üretim yapılır. Bu nedenle Apex Halı koleksiyonları kurallara uygun, son derece yüksek performanslı halılardan oluşur. Çünkü hav yüksekliği halının yumuşaklığını artırır ve daha iyi yalıtım sağlamasına yardımcı olur. Ancak yazlık ve jüt benzeri halılarda hav yüksekliği belirleyici değildir.

Malzeme Seçimi

Halı malzemeleri arasında ipek, pamuk, yün, doğal ve sentetik iplikler mevcuttur. Her birinin kendine özgü avantajları vardır. Örneğin yün halılar en popüler olanlardır. Yün, pamuk veya sentetik malzemeden yapılmış uzun tüylü veya kısa tüylü halılar seçenekleriniz arasındadır. Uzun tüylü halı, iç mekanınıza anında daha fazla sıcaklık, atmosfer verir. Özellikle temiz hatların, çelik, deri ve ahşap gibi sert malzemelerin hakim olduğu iç mekanda sıcak atmosfer yaratır. Böyle halının yumuşak, kaliteli, lüks görünümü, modern unsurlarla birleşerek heyecan verici kontrast oluşturur.

Pamuklu halılar çocuk dostu seçenektir, genellikle çocuk-genç ve oturma odası için seçilir. Çünkü kolaylıkla yıkanabilir. İpek halılar oldukça canlı renklere sahiptir, bulunduğu mekana lüks görünüm kazandırır. Jüt halı gibi daha yazlık seçenekler ortama rustik hava kazandırır. Özellikle mutfak, antre, balkon ve dekorasyon amaçlı oturma odalarında da tercih edilir.

Renk ve Desen Uyumu

 Halılar birçok renk ve desende tasarlanır, bu nedenle renklerin odanın mevcut dekoruna uygun olması önemlidir. Odada yer alan herhangi bir renkte düz halı seçebilir, sade bir odayı hareketlendirmek için zıt renklerin bulunduğun desenli olanları tercih edebilirsiniz. Renk, desen konusu tamamen kişiseldir ancak mekanlarınızda dar - basık hava yaratmaması için kontrasta dikkat etmeniz gerekir. Çünkü küçük alanda koyu renk kullanımı alanlarınızın daha da dar görünmesini sağlar. Özellikle küçük alanlarda karmaşık desenlerden kaçının, açık-ferah renkler seçmeye özen gösterin.

Temizlik Kolaylığı

 Halılarda temizlik genellikle malzeme ile ilgilidir, ancak dokuma şekli ve bazı uygulamalar da temizlik konusunda farklılıklar yaratabilir. Örneğin yünlü halılar kış ayları başta olmak üzere tüm yıl kullanım için oldukça uygundur. Çünkü yün halının doğal özelliği (yün üzerindeki yağlı tabaka) nedeniyle bakımı oldukça kolaydır, yün lifleri kiri çekmez. Bu da, halının ömrünü artırır verengini uzun süre canlı tutmasını sağlar. Bununla birlikte temizlik açısından odalarınıza uygun seçimler yapmanız da tavsiye edilir. Çünkü antre, mutfak ve yemek odası gibi alanlar daha çabuk kirlenir. Kısa tüylü halı veya yün gibi doğal malzemeden yapılmış halının temizlenmesi kolaydır, bu nedenle kullanımın yoğun olduğu yerler için iyi bir seçimdir. Makinede yıkamaya uygun halı çeşitleri de seçenekleriniz arasındadır.

Dayanıklılık ve Kullanım Yoğunluğu

Halıların dayanıklılığı iplik kalitesi ve dokuma sıklığı ile ilgilidir. Dolayısıyla halı seçiminde göz önünde bulundurmanız gereken öncelikle halıyı sermek istediğiniz alanın özelliği ve kullanım sıklığıdır. Yoğun kullanıma maruz kalan alanlarda daha ince temizlik açısından kolaylık saplayan makine halıları ve kilimler önerilir. Örneğin mutfak halıları, damlama ve sıçramalar nedeniyle daha çabuk kirlenir. Bu tür mekanlarda mutfak için özel üretilen halılar tercih etmeniz tavsiye edilir. Öte yandan salon gibi gösterişli ve daha az kullanılan alanlarda ise lüks malzemelerden yapılan büyük halıları kullanabilirsiniz.

Bütçe Planlaması

 Halı seçiminde bütçe planlaması da dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında yer alır. Halılar evin tüm alanlarında güvenlik önlemlerinizi artırmanın yanı sıra ısı ve ses yalıtımı gibi özellikleriyle farklı masraflarınızın azalmasını sağlar. Bu nedenle halıların uzun ömürlü olması için mekana göre hav yüksekliğiyle dokuma sıklığı özelliklerinin uygun olmasına dikkat edilmelidir. Örneğin, yün ve hav açısından yüksek halılar ısı yalıtımı sağlayarak ısınma bütçenize katkı sunar. Ayrıca kalınlığı sayesinde alt kattan gelebilecek rahatsız edici seslerin de önüne geçer. Bununla birlikte bu özelliklere sahip sentetik halılar da mevcuttur. Apex Halı koleksiyonunda ihtiyaçlarınıza, bütçenize uygun pek çok halı modeli bulunduğundan özgürce seçim yapabilirsiniz.

Alerjen Kontrolü

Toz ve akarlara karşı alerjileriniz varsa halı seçimi sizin için daha büyük önem taşıyabilir. Bu nedenle antialerjik, antibakteriyel halılar seçebilir, ortamın havasını etkilemeyen modeller sayesinde evinizin tüm alanlarını dilediğiniz gibi dekore etmenizi sağlayan halılara sahip olabilirsiniz.

Güvenlik Detayları

Halı seçiminde dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise güvenlik detaylarıdır. Halıların kullanım alanına ve mekanı paylaştığınız kişilere bağlı olarak seçilmesi tavsiye edilir. Örneğin çocuklu bir evde halıların kaymaması oldukça önemlidir. Kaymaz taban, özellikle mutfak ve antre halılarında aranması gereken özelliklerden biridir. Öte yandan antistatik halılar statik elektrik akımı oluşturmaz ve vücudunuzu koruyabilir. Halı seçiminde güvenlik açısından dikkat etmenizi gereken diğer nokta halıların kenar işçiliğidir. Kenar işçilikler hatalı olduğunda halılarda kalkma ve bükülme yaratabilir. Bu da takılarak düşmenize neden olabilir.

Siz de halı seçimlerinizde bu tür noktalara dikkat ederek mekanlarınızı dilediğiniz gibi dekore etmek ve uzun ömürlü bir halıya sahip almak isterseniz, tüm ihtiyaçlara uygun modellerden oluşan Apex Halı koleksiyonlarına göz atabilirsiniz.


Ayrıca Halı Blog Yazıları içinde

Halı Seçerken Tarzınızı Yansıtmanın Önemi
Halı Seçerken Tarzınızı Yansıtmanın Önemi

Ekim 10, 2023 5 dk okuma

Devamını oku
Antika Halılar ve Tarihleri
Antika Halılar ve Tarihleri

Ekim 10, 2023 4 dk okuma

Devamını oku
Ofislerde Halı Kullanımı ve Faydaları
Ofislerde Halı Kullanımı ve Faydaları

Ağustos 17, 2023 4 dk okuma

Devamını oku