Ücretsiz Hızlı Kargo & Koşulsuz İade ve Değişim

0

Sepetiniz boş

El Emeği İpek Halı Dokumacılığı

Ağustos 11, 2021 3 dk okuma

el emeği ipek halı dokuma

İpek halılar,  halı çeşitleri arasında en özel ve en değerlileridir.  Narinliği ve zarifliği ile üzerinde çalışması bir hayli zor olan ipekle dokunan bu halılar, hem işçiliği hem de malzemeleri nedeniyle oldukça kıymetlidir. Hatta bazı özel ipek halılar sanat eseri olarak bile nitelendirilir. Halıda kullanılan ipek oranı, halının boyutu, desenlerin yoğunluğu, kullanılan düğümlerin teknikleri ve metrekarede bulunan düğüm miktarı halının fiyatının belirlenmesindeki unsurlardır.  Bambu ipek halı çeşitleri ise evinde ipeğin narin ve zarif dokusunu hissetmek isteyenlerin favori tercihleri arasında yer alır.

İpek Halı Nedir?

İpek halı dokumacılığı uzun yıllardır devam eden bir gelenektir. Dokumacılıkta kullanılmaya başlamasından itibaren halı dokuma sanatında da kendine yer bulan ipek, çalışması bir hayli zor bir malzeme olarak öne çıkar. İpek gibi değerli ve narin bir malzeme ile büyük ölçekli halılar dokumak ayrı bir ustalık istediğinden bu halılarda el işçiliği büyük önem taşır. Günümüzde ipek halılar gelişen teknolojiyle birlikte sadece elle değil makineyle dijital tezgahlarda da üretilir. Saf ipek halıların yanı sıra dayanıklılığı arttırılmış ipek karışımlar içeren ya da ipek hissi veren bambu iplikler de dokumalarda sıklıkla tercih edilir. İpeğe göre çalışması daha kolay ve günlük kullanıma daha dayanıklı olan bu ipek halılar aynı zamanda organik ipek halılara göre ulaşılabilir fiyat etiketleriyle satışa çıkar. İç mekan dekorasyonuna zarif ancak kullanışlı bir dokunuş yapmak isteyenlerin tercihi olan  bambu halılar ipeksi dokularıyla öne çıkar.

İpek Halı ile Yün Halı Arasındaki Farklar Nelerdir?

İpek ve yün malzeme olarak birbirinden oldukça farklı yapıdadır. İpek, narin ve çalışılması zor bir malzemeyken; yün, dayanıklı ve ipeğe göre daha kolay yön verilebilen bir hammaddedir. İpek halılar yün halılara göre hassas yapıları ile bilinir. İpekten dokunmuş bir halı yoğun bir kalabalığın olduğu ortamlarda kolayca deforme olabilirken,  yün halılar dayanıklı olmalarıyla öne çıkar. İpek zor ve uzun işlemlerden sonra elde edilen nadide bir hammadde olduğu için fiyat olarak yüne göre daha maliyetlidir. Yün ise koyundan kolaylıkla elde edilen bir malzeme olarak ulaşılabilir fiyatlarla elde edilebilir. Bu nedenle yün ve ipek halılar arasında malzemeye dayalı bir fiyat farkı da bulunur. İpek ve yünün beraber kullanıldığı dokumalarda ise hem dayanıklılığı hem de zarifliği yakalamak mümkündür.

İpek Halı Nasıl Dokunur?

İpek, halı dokumacılığında kullanılan en zorlu malzemelerden biridir. İpin kendi ince yapısı ve bu iple düğüm atmanın zorluğu halının değerini arttıran önemli unsurdur. İpek halılar ancak onlara özel olarak hazırlanan tezgahlarda dokunur. Bir metrekaresinde yaklaşık 1.000.000 düğüm bulunan bu halılar uzun sürede, büyük bir ustalık, sabır ve emekle hazırlanır. İpek halılarda kullanılan düğümler de diğer halılara göre farklılık gösterir. Özellikle Türk düğümü olarak adlandırılan kapalı düğüm çeşidi en zor ve en ünlü düğümler arasındadır. Farklı  halı desenleri ve motiflere göre kullanılan düğümlerde de farklılıklar görülür. Ancak ipek halı tasarımlarında genellikle geleneksel desenlere yer verilir. Dokuma sırasında hazırlanılan halıya ve desene göre yünden ya da farklı iplik türlerinden de yararlanılır. Bu halının maliyetini ve satış fiyatının yanında onun dayanıklılığını ve kullanılacağı alanı da etkiler.

Halı dokumacılığı hakkında daha detaylı bilgi almak için "Halı Dokuma Sanatı: Halı Nasıl Dokunur?" yazımızı okuyabilirsiniz.

İpek Halı Nasıl Temizlenir?

El dokuması ipek halıların temizliği büyük bir özen gerektirir. Özellikle sadece ipek kullanılarak hazırlanmış bir halı neme ve darbelere karşı bir hayli hassastır. Bu nedenle  halı temizliği sırasında yapılacak hatalar halıda kalıcı ve geri dönülmez bir hasarın oluşmasına neden olabilir. Temizlik işlemi öncesinde halının önce nazikçe süpürülmesi ve üzerindeki tozlardan arındırılması gerekir. Bu işlem sırasında elektrikli süpürgeler kullanılabileceği gibi özel üretilmiş fırçalar da tercih edilebilir. Halıda derinlemesine temizlik yapmak için temiz, kuru ve yumuşak bir bez ile tüyler uzandıkları yöne doğru silinmelidir. Silme işleminden sonraki aşama ise halının gölge bir alanda havalandırılmasıdır. Temizliğin doğru şekilde yapılması ve işlem sırasında halıda hasar oluşmaması için profesyonel firmalardan destek alınması tavsiye edilir. 

Halı dokumacılığı hakkında daha detaylı bilgi almak için "Halı Dokuma Sanatı: Halı Nasıl Dokunur?" yazımızı okuyabilirsiniz.


Ayrıca Halı Blog Yazıları içinde

Halı Seçerken Tarzınızı Yansıtmanın Önemi
Halı Seçerken Tarzınızı Yansıtmanın Önemi

Ekim 10, 2023 5 dk okuma

Devamını oku
Antika Halılar ve Tarihleri
Antika Halılar ve Tarihleri

Ekim 10, 2023 4 dk okuma

Devamını oku
Ofislerde Halı Kullanımı ve Faydaları
Ofislerde Halı Kullanımı ve Faydaları

Ağustos 17, 2023 4 dk okuma

Devamını oku