Ücretsiz Hızlı Kargo & Koşulsuz İade ve Değişim
Ücretsiz Hızlı Kargo & Koşulsuz İade ve Değişim
Haziran 03, 2021 3 dk okuma
İç mekan dekorasyonun en önemli parçası olan halılar, farklı renkleri, dokuları ve çeşitli desenleriyle de öne çıkar. Bu desenler halıların dokumasının yapıldığı döneme göre değişiklik göstermekle beraber yıllar içinde dekorasyon anlayışında gerçekleşen farklılıkları da yansıtır. Antika özellikleri taşıyan el dokuması halılarda kullanılan desenler ile modern ev dokusunu tamamlamak için tasarlanan halıların desenleri arasında radikal farklılıklar vardır. Halının tercih edileceği odanın yapısı, kullanım amacı, odada yer alan mobilyalar ve mobilyaların oda içindeki dağılımına göre farklı desen çeşitleri tercih edilebilir.
Modern evlerin sade ve sakin dizayn anlayışına uygun olarak 2000'li yıllarda popülerleşen geometrik halı desenleri , özellikle oturma odalarında tercih edilir. Durgun ancak iddialı bir yapısı olan geometrik desenlerde genellikle aynı rengin farklı tonları kullanılarak şık bir görünüm yakalanır. İskandinav stiline uyum gösteren bu desenler, rahat ve konforlu ofisler için de tercih edilir. Kullanıldığı odayı ferahlatan ve oda içinde bir akış yaratan geometrik desenli halılarda gri, bej ve krem gibi renkler öne çıkar.
Geometrik şekillerin de yoğun olarak kullanıldığı modern halı desenleri , hem geleneksel izler taşıyan hem de popüler akımlara uyum sağlayan alternatifleri ile dikkat çeker. Desenler arasında klasikleşmiş çiçek ve tekrarlı motiflerin yanında pop art akımından izler taşıyan uygulamalar da bulunur. Özellikle genç ve çocuk odalarında sıklıkla tercih edilen bu renkli halılarda, desene uygun olarak kullanılan kabartmalar da yaygındır. Klasik desenlerin yeniden yorumlandığı tasarımlar ise genellikle büyük salonlar ve oturma odalarını tamamlamak için tercih edilir.
Geleneksel motiflerinin kullanıldığı halılar zamansız tarzları ile hem evlerde hem de ofislerde kendine yer bulur. Kenar süslemeleri, ortada yoğunlaşan bitki ya da hayvan figürlerinin yer aldığı klasik halı desenleri , hemen hemen her döneme ait mobilyalarla beraber kullanılabilir. Geleneksel motiflerin zarifçe kullanıldığı göbekli tasarımlar özellikle avangart stilin tamamlayıcısıdır. Klasik desenlerin yer aldığı halılar, geniş mekanlarda kullanıldığında ortama kimlik kazandırır ve sıcaklık katar.
Özellikle el dokuması halılarda kullanılan eski halı desenleri , kenar süslemeleri ve ortada yoğunlaşan kompozisyonlarda öne çıkar. Zemini, odanın beşinci duvarı haline getiren farklı ancak klasik olan bu desenler, geleneksel halı tasarımlarında kullanılır. Dokumacılık sanatının izlerini taşıyan desenlere, oturma odası ve salon halıları dışında klasik mutfak halılarında da yer verilir. Klasik desenlerle sıcak ve özgün bir doku kazanan halılarda genellikle bordo, kahverengi, haki yeşil ve siyah gibi renklerin uyumuna yer verilir. Dekorasyona otantik bir hava da katan bu desenler, son yıllarda popülerleşen rustik stilin en önemli tamamlayılarındandır.
Modern ev dekorasyonunda sıklıkla kullanılan özgün desenler, her sezon yenilenen ve birbirinden farklı çizgiler içeren motifleriyle öne çıkar. Halı tasarımcılarının müşteri ilgi ve isteklerine göre güncelledikleri desenler, popüler akımlara göre de şekillenir. En çok ilgi gören yeni halı desenleri arasında mermer desenleri, iç içe geçmiş geometrik şekiller, büyük hayvan ya da bitki figürleri bulunur. Renkli yaşam alanları ve rahat çalışma ortamlarında tercih edilebilecek halılarda kullanılan yenilikçi desenler, ortama neşeli ve konforlu bir doku kazandırır.
Halıların kullanım alanları, tasarımda kullanılan desen dokusunu da etkiler. Sıcak iklimlerde ya da yaz mevsiminde kullanılmak üzere hazırlanan ince yapılı halılarda zengin bir desen çeşitliliği vardır. Yazlık mekanların ruhunu tamamlamak üzere tasarlanan halılarda çok renkli çiçek ve hayvan motiflerine yer verilebildiği gibi oldukça minimal desenler de tercih edilir. Popüler yazlık halı desenleri arasında patchworkler de bulunur. Canlı renklerin bir arada kullanıldığı bu halılar, sıcak yaz günlerinin neşesini yansıtır. Yumuşak renk tonlarının üzerine uygulanan minimal desenler ise daha ferah ve sakin bir halı görünümü yakalamak için tercih edilir.
Türk kilim motifleri ve anlamları hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için “Kilim desenleri” yazısını okuyabilirsiniz.