Ücretsiz Hızlı Kargo & Koşulsuz İade ve Değişim

0

Sepetiniz boş

Yaşam Alanlarına Göre Halı Seçimi

Aralık 24, 2020 5 dk okuma

halı seçimi nasıl yapılır

Ev Yaşam Alanlarına Göre Halı Seçimi

Halı seçmek, yaşam alanının tasarımını ve mekânsal kalitesini etkileyen, sahibinin tarzını yansıtan bir karardır. Çünkü halılar zeminde kapladığı alan ve geometrisiyle, boyutları, rengi, deseni ve dokusuyla dekorasyonda hakimiyet sahibi olan unsurların başında gelir. Duvar rengi, zemin döşemesi, mobilyalar ve aksesuarlarla yaratılan doğru bir kompozisyonla, evin dekoratif bütünlüğünü tamamlar. Halı seçiminde dokuma sıklığı, iplik cinsi, hav yüksekliği gibi kriterler değerlendirilirken öncelikle kullanılacağı mekânın özellikleri dikkate alınır. Zira evdeki her odanın kendine özgü bir fonksiyonu, sirkülasyonu ve ihtiyacı vardır. Misafirlerin ağırlandığı, ailece vakit geçirilen salonda, trafiğin yoğun yaşandığı koridorda, yalnızca akşamları kullanılan yatak odasında, yemeklerin pişirilip yendiği mutfakta farklı türde halılara ihtiyaç duyulur. Halı koleksiyonlarındaki zengin çeşitlilik seçim yapmayı zorlaştırsa da, genel bazı kriterleri göz önünde bulundurmak işinizi kolaylaştırabilir.

Oturma Odası ve Salon İçin Halı Seçimi

Evin en fazla kullanılan yaşam alanları salon veya oturma odalarıdır. Bu odaların mobilyasından perdesine, aydınlatmalarından aksesuarlarına dekoratif anlamda her detayı özenle seçilir.  Oturma odası ve salon için halı seçimi yapılırken duvar rengi, varsa duvar kağıdı ya da kaplaması, zemin döşemesi, mobilyalar dikkate alınır. Evin genel tasarım tarzına uygun olarak modern, klasik, retro halılar tercih edilebilir. Genel eğilim dokunma hissiyatı yumuşak olan sık dokulu yün, ipek, şönil, akrilik halılar yönündedir. Geçmişte tüm odayı kaplayan büyük boyutlu halılar tercih edilirken, günümüzde zemin döşemesi üzerinde adeta yüzen kullanım türü yaygındır. Oturma grubu, L koltuk ya da berjer kullanılması fark etmeksizin ön ayaklarının halının üstüne basması boyut seçimi açısından yeterlidir. Odanın büyüklüğü ve geometrisine bağlı olarak 6 metrekareye kadar muhtelif boyutları bulunan düz, floral, geometrik desenli ya da patchwork halılar tercih edilebilir. Varsa şömine önüne deri ya da peluş halı serilerek sıcak bir ambiyans yaratmak da mümkündür. Materyallerin yoğun dokulu, desenli ve renkli olduğu bir salonda halı seçiminde sade olanlara yönelmek dengeyi sağlar. Aynı şekilde oldukça sade döşenmiş bir odada rengi, dokusu ve deseniyle iddialı bir parça kullanmak ortama dinamizm katabilir.

Yemek Odası Halı Seçimi

yemek_odası_halısı

Yemek bölümü salon içindeyse oturma grubunda kullanılan halının ikizini ya da benzerini kullanmak bütünlüğü sağlar. Ayrı bir yemek odasına sahip olan evlerde seçimde tamamen özgür olmakla birlikte mobilyalar, duvarlar, perdeler dikkate alınarak odanın genel dekoratif karakterine uyulur. Boyut değerlendirmesinde masa ve sandalyelerin tümünü çerçeveleyecek bir büyüklük tercih edilmelidir. Yemek masasının geometrisi ve sandalyelerin dizilim şekli de geometriyi belirler. Yuvarlak bir masa etrafında dairesel dizilimli sandalyelere sahip bir yemek grubunun altında yine yuvarlak ya da kare halı kullanmak proporsiyon açısından uygun bir yaklaşım olur. Uzun dikdörtgen masalar içinse tüm grubu kapsayan boyutta, simetrik yerleşime izin veren bir düzenleme yerinde olur.  Yemek odası halı seçimi yapılırken lekelere dirençli, kolay temizlenebilir sentetik ipler tercih edilmesi, uzun ömürlü kolay kullanım açısından önemlidir. Masa ve sandalye ayaklarının ağırlığı ile ezilmemesi için hav yüksekliği az, sık dokulu modeller kullanılabilir.

Yatak Odası Halı Seçimi

yatak_odası_halısı

Sirkülasyonun az olduğu, her şeyin özenle seçildiği ebeveyn yatak odasında lüks segment halı seçimine sıcak bakılabilir. Yünün sıcaklığı, şönil ve ipeğin şıklığı, shaggy tarzının yumuşaklığı hemen herkesi cezbeder. Boyut kararında, odanın ve yatağın ebatları göz önüne alınmalıdır. İki tarafta bulunan komodinlerin önüne kadar kesintisiz uzanmak kaydıyla üç alternatif yerleşim yapılabilir. İlki tüm yatağın altını da kapatacak şekilde büyük bir halıyı ortalamaktır. İkincisi yataktan kalkıldığında sıcak, yumuşak bir dokuya basmayı sağlayacak olan iki taraflı ince uzun yolluk tarzı halılar sermek olabilir. Yatak yanlarında pek fazla yer olmadığında değerlendirilebilecek üçüncü çözümse yatağın ayak ucuna makyaj masasına kadar uzanan tek uzun bir halı sermektir. Diğer odalarda tek kişilik yatak duvara bitişikse ona paralel olarak halı serilebilir. Başucu duvara bitişik olarak oda içine uzanıyorsa iki tarafta eşit boşluk bırakacak şekilde yatağı ortalayacak boyutta halı seçmek orantılı bir görünüm sağlar. Halı rengi odanın hâkim renginden bir ton açık ya da koyu olabilir. Daha detaylı bir yatak odası halı seçimi yapmak için halının ana rengi duvara, ikincil rengi mobilyalara, diğer renkleriyse perde, yatak örtüsü, kırlent gibi tekstillere uydurulabilir.

Çocuk Odası Halı Seçimi

çocuk_odası_halısı

Çocuk odaları için halı seçerken birkaç kriter öne çıkar. Antibakteriyel ve antialerjik özelliklere sahip, kolay temizlenebilen, kaymaz tabanlı halılar sağlıklıdır. Genellikle akranları ya da ebeveynleriyle keyifle oyunlar oynayabileceği, özgürce hareket edebileceği yumuşaklık ve kalınlığa sahip halılar tercih edilir. Sevdiği karakterlerin dijital baskılarıyla zenginleştirilen sık dokunmuş yumuşak halılar çocukların da hoşuna giden parçalardır.  Çocuk odası halı seçimi yaparken pamuk halılar doğal malzemesi, leke çıkarma kolaylığı, hatta yıkanabilir oluşuyla öne çıkar. Yerde yuvarlanmayı seven hareketli çocuklar için biraz daha kalın dokusuyla polyester alternatifler alınabilir. Çocuk halısı seçiminde çocukların da fikirlerini almak, odalarını daha çok sahiplenip sevmelerini sağlar. Bunlara ilave olarak bebek odalarında takımlarına uygun olarak antialerjik özelliğiyle öne çıkan tabii elyaf iplikle dokunmuş bambu halılar kullanılabilir. Bebek odaları ve alerjik bünyeye sahip olanların yaşayacağı mekanlarda polyamid ya da polipropilen alternatifler de değerlendirilebilir.

Mutfak halısı seçimine yönelik öneri ve ipuçları hakkında ayrıntılı bilgi edinmek içinMutfak Halısı Nasıl Olmalı?yazısını okuyabilirsiniz.

Antre Halı Seçimi

antre_halısı

Antre ve koridor bir evin trafiğinin en yoğun olduğu alanlarıdır. Bu nedenle sert yüzeyli, sıkı dokulu halılar seçmek kullanım ömrü açısından avantaj sağlar. Kirleri göstermeyen, kolay temizlenen, kaymaz halılar bu tarz ortak kullanım alanlarında kurtarıcıdır. Antre halı seçimi  yaparken alanın geometrisi, portmantonun konumu ve holle bağlantısı göz önünde bulundurulur. Dikdörtgen alanlarda duvarlardan eşit boşluk bırakacak şekilde yine dikdörtgen seçim yapmak özenli bir görünüm sağlar. Kare mekânlarda ise ortalayarak serilecek kare ya da yuvarlak halı şık durur. Trafiğe dayanıklı yuvarlak ya da dikdörtgen jüt halı krem ve bej tonlarıyla hemen her eve uyar, doğal yapısı ile alerji yapmaz, kolay temizlenir. Daha yumuşak doku sevenler için koridorlarda kullanılacak halılar da yün ve akrilik seçilebilir. Uzun ve karanlık bir koridoru açık tonlarda yapılan seçimle daha aydınlık, geniş ve ferah göstermek mümkünken parçalı seçim yapmak da mesafeyi kısaltabilir. Şık bir halıya ek olarak aplikler, tablolar ya da fotoğraf çerçeveleriyle koridorları dekore etmek, monotonluğu kırar.

Banyo Halısı Seçimi

banyo_halısı

 

Banyo ve tuvaletler nemli alanlar olduğundan kısa tüylü sentetik ürünlere yönelmek daha doğrudur. Rutubete dayanıklı iplik seçeneklerinden polyester, polipropilen ve bambu iplikler tercih edilebilir.  Banyo halısı seçimi  esnasında kolay temizlenir, çamaşır makinesinde yıkanabilir alternatifler avantaj sağlar. Geçmişte çok parçalı takımlar halinde kullanma alışkanlığı olsa da günümüzde tıpkı mutfaklarda olduğu gibi banyolarda da tek parça halı, paspas ve kilimler tercih edilmektedir. Uzun bir Hilton lavabo varsa önüne sereceğiniz uzun yolluk yeterli gelir. Duşakabin, lavabo ve klozet arasında kalan alan kareye yakınsa kare ya da yuvarlak halı tercih edilebilir. Ayrıca geniş bir balkon, veranda ya da terasa sahipseniz oturma grubu ve yemek masasının altında dış mekan halılarından kullanmak ortamın tüm havasını bir anda değiştirir. Dış mekanlar için üretilen oturma, yemek, barbekü grupları çeşitlendikçe uygun halı, kilim tarzı döşeme örtücülere de ihtiyaç artmaktadır. Açık ya da yarı açık alanlarda havayı tamamen değiştirip ısıtan balkon halıları solmaya, yıpranmaya, suya, soğuğa dirençli olarak üretilen yıkanabilir modellerdir.

Banyo paspası seçimine yönelik ayrıntılı bilgi edinmek için “Banyo Paspası Nasıl Olmalı?” yazısını okuyabilirsiniz.


Ayrıca Halı Blog Yazıları içinde

Halı Seçerken Tarzınızı Yansıtmanın Önemi
Halı Seçerken Tarzınızı Yansıtmanın Önemi

Ekim 10, 2023 5 dk okuma

Devamını oku
Antika Halılar ve Tarihleri
Antika Halılar ve Tarihleri

Ekim 10, 2023 4 dk okuma

Devamını oku
Ofislerde Halı Kullanımı ve Faydaları
Ofislerde Halı Kullanımı ve Faydaları

Ağustos 17, 2023 4 dk okuma

Devamını oku