Ücretsiz Hızlı Kargo & Koşulsuz İade ve Değişim

0

Sepetiniz boş

Halı Püskülü Bakımı ve Temizliği İçin Tavsiyeler

Aralık 23, 2022 4 dk okuma

Halı Püskülü Bakımı ve Temizliği İçin Tavsiyeler

Püsküllü halılar, odanıza şık görünüm için küçük ama oldukça önemli bir detay katar. Kullanıma bağlı olarak zamanla bu püsküller ve saçaklar kirlenip yıpranabilir. Bu da kötü bir görünüme neden olabilir. Ancak kolay bir şekilde halı saçaklarını temizlemek mümkündür. Halı püskül ve saçağı ile ilgili şu temizlik tavsiyeleri size kolaylık sağlayabilir:

  • Temizlik işleminden önce oda içindeki mobilyaları çıkarmak tüm odayı da temizlemenizi sağlar. Bu sayede halınızın püsküllerinin kirlenme riski de azalır.
  • Köşelerde ve mobilyaların altlarında kir biriktiği için temizlik esnasında bunlar halınızın saçağına yeniden ulaşarak temizliği zorlaştırabilir. Bu nedenle dar alanları da yeterince iyi temizlediğinizden emin olmalısınız.
  • Halınızın saçaklarını ıslak bir ip yerine kuru bir fırça ya da süngerle temizleyebilirsiniz. Çünkü ıslak materyaller saçaklardaki kirlerin daha da yapışmasına neden olur.
  • Halınızın püsküllerine vazelin sürerek hem iplerin daha düzenli durmasını hem de kirleri tutmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede temizlemesi de daha kolay olur.
  • Saçakları temizlediğiniz fırçanın da hijyenik olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Halı saçaklarını gırgır gibi fırçalı aletlerle temizlemeniz ve taramanız, bu temizliği çok daha kolay hale getirir.

Halı Püskülü ve Saçağı Nasıl Korunur? 

Halınızı kaldırıp depoya koymak istediğinizde, temizliği konusunda endişeleriniz olabilir. Çünkü uzun süre depoda bekleyen halılarda toz ve kir birikmesi sıkça görülür. Bunu önlemek için doğru depolama alanını ve önlemlerini alarak halınızı ve püsküllerini koruyabilirsiniz. Özellikle bodrum ve çatı katı depolama için ideal görünse de bu alanlar çok fazla nem çekme eğiliminde olduğu için halılarınızı saklamak için uygun değildir. Halı püskül ve saçağı koruma için şu önlemleri alabilirsiniz:

  • Yeni aldığınız ya da yeni yıkadığınız bir halının püsküllerini korumak için bu kısımlara şerit halinde bir bant yapıştırabilirsiniz. Bu sayede hem püskül temizleme zahmetinden kurtulabilir hem de püsküllerin şık görünümünü koruyabilirsiniz.
  • Kuru şampuan ve bebek pudrası kullanarak halı püskülünü temizleyebilir ve uzun süre temiz kalmasını sağlayabilirsiniz.
  • Halılar zeminde duran eşyalar olduğu için kirlenme sıklığı da oldukça fazladır. Bu nedenle halınızı koyduğunuz yerin temiz olması, püsküllerin de temiz kalması ve korunması açısından oldukça önemlidir.

Halılar evlerin olmazsa olmazı ve püsküller de bir halıyı güzel gösteren ayrıntılardandır. Hem temiz hem de düzenli görünen halı saçakları evinizin daha düzenli ve şık görünmesinde büyük rol oynar. Evde kendi alacağınız yöntemlerle halı saçaklarınızı koruyabileceğiniz gibi herhangi bir bozulma durumunda da halı püsküllerinizi kolaylıkla tamir ettirebilirsiniz.

Halı Püskülü Nasıl Sabitlenir?

Halılarda bulunan püskülleri sabitlemek için yapmanız gereken bazı püf noktalar vardır. Bunlar sayesinde halılarınızın saçaklarının daha güzel görünmesini sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda kirlenmeye karşı koruyabilirsiniz. Halı püsküllerinin sabit durması için şunları yapabilirsiniz:

  • Öncelikle halınızın püsküllerini güzelce temizleyip tarayabilirsiniz. Bu sayede düzgün durmalarını sağlayabilirsiniz.
  • Temizledikten ve düzelttikten sonra halı saçaklarına vazelin gibi etkili bir krem sürebilirsiniz. Bu sayede saçakların dağınık görünümünü önleyebilirsiniz. Ayrıca vazelin sert bir duruş da sağlayacağı için püsküllerin kıvrılmasını önler.
  • Yapıştıracağınız bir bant sayesinde hem halı püsküllerinizin sabit durmasını hem de güzel görünmesini sağlayabilirsiniz.

Halı püskülü sabitleme işlemi genel olarak evde çocuğu ya da evcil hayvanı olan kişiler tarafından yapılır. Çünkü bu saçaklar, çocuklar ve evcil hayvanlar için ilgi çekicidir. Bu nedenle oynama ve zarar verme riskleri vardır. Bu da hem çocuklar ve evcil hayvanlar için iyi değildir hem de halılarınıza zarar verebilir. Eğer siz de herhangi bir nedenden ötürü halınızın saçaklarını sabitlemek istiyorsanız, yukarıdaki yöntemleri deneyebilir ve kolayca sabitleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Üstelik bu işlem ile halınızın saçaklarını koruyup temizlik zahmetini de ortadan kaldırabilirsiniz. Şeffaf bir bant kullanmak halının püsküllerinin temiz, şık ve düzenli görünmesini sağladığı için sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.

Evde Halı Püskülü Temizliği 

Evde halılarınızın püskülünü kolay bir şekilde temizlemek istiyorsanız, bazı yöntemleri uygulayabilirsiniz. Özellikle halı saçağı temizliğinde dikkat etmeniz gereken şey halınızın çeşidine uygun yöntemi tercih etmenizdir. Halı püskülü temizliği için şunları deneyebilirsiniz:

  • Saçakların altına, zemini korumak için bir havlu koyabilir ya da tamamen halıyı kaplayacak şekilde büyük bir muşamba serebilirsiniz. Saçakları düzelttikten sonra ise ¼ su bardağı sirke ile 2 su bardağı suyu karıştırıp hazırladığınız karışımı sprey şişesine doldurabilirsiniz. Saçaklara püskürttüğünüz bu karışım, yalnızca kokuları önlemekle kalmaz aynı zamanda lekeleri de yok edebilir. Başka bir kapta su ile temizleyiciyi karıştırarak fırça yardımıyla saçaklara sürebilirsiniz. Su ile duruladıktan sonra ise kurumaya bırakabilirsiniz.
  • Pamuklu ve yün halılar daha dayanıklı olduğu için bu halıların püsküllerini temizlerken daha sert kimyasal karışımlar tercih edebilirsiniz. Örneğin; amonyak oldukça etkilidir ve çoğu renk için de güvenilirdir.
  • 1/8 fincan amonyak ile 1 bardak suyu karıştırdıktan sonra sünger veya havlu yardımıyla saçaklara uygulama yapabilirsiniz. Leke veya kir çıkana kadar bu işlemi tekrarlayabilirsiniz. Ardından saçaklara durulama için ¼ su bardağı sirke ile karıştırılmış 2 su bardağı suyu püskürtebilirsiniz.

Bozulan Halı Püskülü Nasıl Tamir Edilir?

Eskiyen ya da yıpranan halı püsküllerinin tamir edilmesi gerekir. Bunun için oldukça dikkatli ilerlenmelidir. Öncelikle halı püskülü tamirine başlamadan önce halının güzelce temizlenmesi gerekir. Ardından yıpranan püsküller halıdan çıkarılır. Halıya ve halının püsküllerine uygun renkte ve dokuda ipler temin edildikten sonra bu püsküller halıya dikilir. Püskül dikim işleminde ise iğne ve pense gibi aletler kullanılır. Oldukça dikkatli bir şekilde yapılması gereken bu işlem sonucunda püsküllerin düzgün olduğundan emin olunmalıdır. Dikim işlemi bittiğinde uygun bir zemine alınan halının püskülleri tığ yardımıyla dokunur. Orijinal püskül boyuna göre ayarlanan saçaklar, eğer uzunsa biraz kesilir. Halı püskül ve saçağı bu şekilde kolaylıkla tamir edilmiş olur.

Halıların yıpranan saçaklarını tamir ederken bazen mevcut saçakları düzeltmek mümkün olmayabilir. Eğer ilk müdahale ile saçaklar tamir edilemeyecek durumdaysa, yeni püsküller ile değişim yapılır. Özellikle saçakların halı ile birleştiği kısımlarda sorunlar varsa, bu durumda saçakları yenilemek çok daha mantıklı olacaktır. Çünkü bu durumdaki halı püsküllerini tamir ederek düzeltmek zordur. Eski saçak yenisi ile değiştirildiğinde yeni gibi görünür ve değişim yapıldığı fark edilmez. Bu sayede bozulmuş halı saçakları eskisi gibi şık ve düzenli görünebilir.

Halıya Sonradan Püskül Yapılır mı? 

Halı püskülleri dekorasyonu güçlendiren şık detaylar arasında yer alır. Bazı halı modelleri kendiliğinden püsküllü iken bazılarında ise bu püsküllü kısım yoktur. Ancak sonradan halınıza püskül ekletmek isteyebilirsiniz. Halıya daha zarif bir görünüm kazandıran bu saçaklar, kolay bir şekilde hazırlanarak halılara dokunabilir. Halınıza uygun püskülü yapmak için öncelikle halının ipliğine uygun ipliği tercih etmeniz gerekir. Bu ipi pense gibi dikiş aletleri ile halınızın uçlarına dikebilirsiniz. Kolay bir şekilde dokuyabileceğiniz bu püsküllerin boyunu istediğiniz seviyede ayarlayabilirsiniz. Ancak evde halı püskül ve saçağı yapmak kolay bir işlem değildir, bunun için profesyonel bir hizmet alabilir ya da saçaklı halı modeli satın alabilirsiniz.


Ayrıca Halı Blog Yazıları içinde

Halı Seçerken Tarzınızı Yansıtmanın Önemi
Halı Seçerken Tarzınızı Yansıtmanın Önemi

Ekim 10, 2023 5 dk okuma

Devamını oku
Antika Halılar ve Tarihleri
Antika Halılar ve Tarihleri

Ekim 10, 2023 4 dk okuma

Devamını oku
Ofislerde Halı Kullanımı ve Faydaları
Ofislerde Halı Kullanımı ve Faydaları

Ağustos 17, 2023 4 dk okuma

Devamını oku