Ücretsiz Hızlı Kargo & Koşulsuz İade ve Değişim

0

Sepetiniz boş

Etnik Halı Nedir?

Aralık 23, 2022 4 dk okuma

Etnik Halı Nedir?

Etnik halı; farklı coğrafyalara ait kültürün kendine özgü motiflerini, renklerini taşıyan, karakteristik desenler ile dokunan halı çeşididir. Etnik halı, ait olduğu coğrafyanın kültüründen izler taşır. Özellikle klasik ev dekorasyonlarında, geleneksel dokularıyla oldukça rağbet gören bir eşyadır. Bunun sebebi, etnik halının farklı kültürlere ait yerel halı ve kilim motiflerini yansıtmasıdır. Afganistan, Hindistan gibi Asya ülkelerinin, Morocco tarzı gibi Afrika ülkelerinin kültürel motifleri etnik halıya işlenir.

Etnik Desenli Halı ve Kilim Çeşitleri

Etnik halı çeşitleri hem farklı desenleri, renk seçenekleri hem de modern, klasik kullanımlara uygun olduğundan kullanıcılara hitap eder. Gelenekseli çağrıştıran, kültürel izler taşıyan bu halılar, ev dekorasyonu açısından oldukça dikkat çekici etnik tasarımları ile öne çıkar. İran kültüründen izler taşıyan etnik Tebriz halısı, Orta Asya kültüründen izler taşıyan Semerkant halısı, Anadolu motiflerini yansıtan Türk halısı ve kilimi, Azerbaycan yöresine ait Karabağ kilimleri gibi farklı etnik halı çeşitleri vardır. En eski uygarlıklarda, göçebe topluluklarda dahil her kültürde etnik halı çeşitlerine rastlanır. Orta Asya’da Asya Hunlarına ait olan, bir tarihi eser niteliği taşıyan Pazırık halısı bu durumun göstergesidir. Tarihsel süreçte, halı dokumak, iplerin halı tezgahında dokunması, yöresel motiflerin bu tezgahlarda kilime elle işlenerek kök boyalar ile renklendirilmesi şeklindeydi. Etnik halı, farklı coğrafyaların hepsinde benzer dokuma yöntemleriyle üretilir. Ancak her kültürün kendisine ait motifleri, renk kullanımı vardır. Dolayısıyla, etnik halı ait olduğu uygarlığa ait bir kültür-sanat eseri olarak ele alınabilir.

Etnik Halı Desenleri

Etnik halılar, farklı coğrafyalardaki kültürlerden izler taşır. Anadolu motiflerini görebileceğiniz, Türk halı ve kilimleri, o döneme ait el sanatlarını yansıtır. Anadolu motifleri ile işlenen etnik halı çeşitlerinde sıklıkla kullanılan bazı desenler ve renkler vardır. Çocuk motifi, geyik motifi, kartal ve kuş motifi, ejder motifi, hayat ağacı motifi, tarihsel süreçte Anadolu etnik halılarında en çok kullanılan desenler arasındadır. Özellikle Anadolu Selçuklu Devleti’ni temsil eden çift başlı kartal motifine bu coğrafyaya özgü etnik halı ve kilimlerde sık rastlanır. Karabağ etnik halı çeşidinde ise daha fazla çiçek, bitkisel motiflerinin öne çıktığı görülür. Azerbaycan coğrafyasından izler taşıyan Karabağ etnik halısında; bitkisel motifler göz alıcı renkler ile canlı desenlere dönüştürülmüştür. İrana ait Tebriz etnik halıları ise; kırmızı, mavi renklerin yaygın kullanıldığı, madalyon motifleri ile işlenen dekoratif tasarımlar yer alır. İran etnik halısı sadece Tebriz’de değil Kashan, Heriz gibi bölgelerde de üretilir. Bu etnik halıların ortasında göbekli motifler, bahçe desenleri, geometrik çizgilerin işlendiği alternatif tasarımlar vardır. Etnik halılarda Afrika ülkelerine ait kültürel motifleri yansıtan çeşitlerde öne çıkar. Fil, maske ve morocco desenli olmak üzere farklı motiflerle işlenmiş Afrika etnik halıları da kullanıcıların ilgisini çeker.

Etnik Halı Nerelerde Kullanılır? 

Etnik halı, birçok desen ve renk çeşitleri, müze gibi göz alıcı mekanların dekorasyonunda, günlük hayatta ev, ofis gibi alanlarda kullanılabilir. Etnik halı hem modern hem de klasik ev dekorasyonları için tercih edilebilir. Özellikle evin salon, mutfak, antre bölümleri; zarif tasarıma, canlı renklere, şık dokuya sahip etnik halı çeşitlerine uygundur. Mutfak dolaplarının renkleriyle kontrast olacak şekilde, salondaki klasik koltuk takımına göre, antredeki ayna dekorasyonu ile uyum sağlayan etnik halı çeşitleri arasından isteğe, kişisel zevke bağlı olarak seçim yapılabilir. Etnik halılar, sahip olduğu motif çeşitliliği, renk seçenekleri ile kullanım alanı geniş ürünlerdir. Çok amaçlı kullanım için üretilen etnik halı, kaymaz tabanlı çeşitlerine sahiptir, böylece kullanıcıya konforlu kullanım imkanı sunar. Modern bir ev dekorasyonunda geometrik motiflere sahip etnik kilim çeşitleri tercih edilebilir. Etnik halı salonda kullanılacaksa, vitrin takımı, konsol gibi mobilyalar, ağır klasik antika koltuk takımı dekorasyonları için floral motifli, sıcak renklere sahip etnik halı modellerine göz atabilirsiniz.

Etnik halının nerelerde kullanılabileceğine karar vermek, halının özellikleri ile ilgilidir. Etnik halı el veya makine dokuması ile üretilir. El dokuması etnik halılar, yün, pamuk, bambu gibi doğal ipliklerden, makine dokuması etnik halılar ise sentetik ipliklerden imal edilir. Doğal iplerden üretilmiş el dokuması etnik halı, narin bir bakıma ve profesyonel temizliğe ihtiyaç duyar. Bu nedenle, antre, mutfak gibi alanlar yerine salonlar bu etnik halıların kullanımına daha uygundur. Özellikle minimal ve bohem tarzını yansıtan ev ya da özgün ofis tasarımlarında bu çeşitler daha iyi bir tercih olabilir. Sentetik ipliklerden imal edilen makine üretimi etnik halılar ise daha dayanıklı yapıları ile uzun süre kullanılabilir. Antre, mutfak gibi daha sık kirlenen alanlarda bu ürünler tercih edilebilir. Yıkanabilir özellikte olan makine üretimi etnik halılar, günlük temizlik için daha uygundur. Geleneksel yerel motifleri, her döneme hitap eden tasarımları, klasik ve modern dekorasyona uyumu ile etnik halıları, yaşam alanınızda sade, otantik ve sıcak bir atmosfer oluşturmak amacıyla rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Etnik Halı Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir? 

Etnik halı seçimi; halının kullanım açısından özelliklerine (kaymaz, yıkanabilir vb.) ve tasarım detaylarına göre yapılır. Dekorasyona uyumlu bir etnik halı seçiminde; modelde kullanılan renkler, desen, motif vb. tasarım detayları önemlidir. Bu nedenle, istenilen tasarıma sahip etnik halı seçimi için temel husus halının nerede kullanılacağı konusudur. Mutfakta, oturma odasında veya salonda kullanılacak etnik halının tasarımı ve modeli, halının kullanım yerine değişir. Mutfak için dolabın rengine uyumlu daha sade, kontrastlı tasarımlar tercih edilebilir. Salon için daha ağır, göbekli, koltuk takımı ile uyum sağlayacak renge sahip modeller seçilebilir. Bu durum; sizin ev dekorasyonunuz için geleneksel, nadir parçalardan hangisini seçmek istediğiniz ile ilgilidir.

Etnik halı seçiminde bir diğer önemli husus kullanımdır. Kullanım alanındaki konfor, sesin absorbe edilmesi, sıcaklık oranı açısından etnik halı tercihi önemlidir. Yer yalıtımı açısından sıcaklık oranı yüksek bir taban kullanımı için dolgu katmanı yoğun etnik halıların tercih edilmesi gerekir. Soğuk döşemelerde etnik kilim yerine, yeterli katman özelliklerine sahip kalın dolgulu etnik halılar seçilebilir. Ayrıca kullanım konforu açısından kaymaz yapı özelliklerine sahip etnik halıların seçilmesi iyi bir tercih olabilir. Kullanım ömrü açısından etnik halının dayanıklı, kaliteli malzemeden üretilmesi dikkat edilmesi gereken bir başka kriterdir. Kaliteli malzemelerden üretilmeyen etnik halıların zamanla alt dolgusunda yıpranma, aşınma meydana gelebilir.

Genel olarak etnik halı alırken nerede ve hangi amaçla kullanılacağına dikkat etmek gerekir. İhtiyaçlarınızı göz önünde bulundurarak etnik halı modeline karar vermeniz önemli olur. Etnik halının nerede kullanılacağını tespit etmeniz; halının boyutlarına, estetik açıdan modeline karar vermenize yardımcı olur. Etnik halı çocuk odasında veya mutfakta kullanılacaksa yıkanabilir halı olması, halının kullanımını kolaylaştırır.

Etnik halı modelleri, kullanım amacına, kullanım yerine göre farklı tasarımlarda üretilir. Etnik halı çeşitleri arasında istediğiniz özelliklere sahip halı tercihini kolaylıkla yapabilirsiniz. İran etnik halı modelleri, Karabağ etnik halı modelleri gibi farklı seçenekler arasında hol, salon, mutfağa uygun tasarım ve metrekarede Apex halı çeşitlerine göz atarak almak istediğiniz ürüne karar verebilirsiniz.

 


Ayrıca Halı Blog Yazıları içinde

Halı Seçerken Tarzınızı Yansıtmanın Önemi
Halı Seçerken Tarzınızı Yansıtmanın Önemi

Ekim 10, 2023 5 dk okuma

Devamını oku
Antika Halılar ve Tarihleri
Antika Halılar ve Tarihleri

Ekim 10, 2023 4 dk okuma

Devamını oku
Ofislerde Halı Kullanımı ve Faydaları
Ofislerde Halı Kullanımı ve Faydaları

Ağustos 17, 2023 4 dk okuma

Devamını oku