Ücretsiz Hızlı Kargo & Koşulsuz İade ve Değişim

0

Sepetiniz boş

Hurç Nedir?

Aralık 23, 2022 4 dk okuma

Hurç Nedir?

Hurç, meşin ya da çadır bezi gibi malzemelerden üretilen içi kapitone ve pamuklu bir tekstil ürünüdür. Eşyaları depolamak, düzen sağlamak ve derli toplu olmak amacıyla kullanılır. Piyasada çeşitli renklerde ve formlarda satılır. Hurçlar giysi, halı,yorgan ve buna benzer tüm malzemelerin tozlanmasını ve yıpranmasını önler. Yatak odasında, banyoda, çocuk odasında, kilerde ve evin diğer bölümlerinde rahatlıkla kullanılabilir. Ayrıca sadece evde değil düzenlenmesi gereken her yerde profesyonel saklama çözümleri sunar.

Hurç Çeşitleri Nelerdir? 

Hurç modelleri ve çeşitleri farklı ölçüye göre üretilmiştir. Bunlar nem, koku ve toz gibi maddelerden kıyafet, nevresim, yorgan ve buna benzer tekstil ürünleri korur. Kullanım alanlarına göre hurç çeşitleri kıyafetler için kıştan yaz mevsimine geçişte ya da yazlıkları kaldırırken pratiklik kazandırır. Halı, yorgan, çorap ve nevresim gibi büyük tekstil malzemelerinin muhafazasını sağlar. Her bir hurcun ebatları ve formları farklı olarak üretilmiştir. Kumaş ve doku olarak benzer nitelikler taşır. Hurç satın almadan önce ince olmamasına, iç dokusunun yumuşak olmasına ve lastik kısımlarına dikkat edilmelidir. Teknoloji değiştikçe hurçların kumaşları, çeşitleri ve özellikleri de değişkenlik gösterir.

Halı Hurcu 

Halı hurcu çift mekik, shaggy halı , çocuk odası halısı , salon halısıve benzeri halıların yıpranmasını ve tozlanmasını engellemek için üretilmiş halı üzerine geçirilen farklı renklerdeki bir örtüdür. Genellikle çoğu halı hurcunda welsoft kumaş kullanılır. Bu sayede halıların şekli ve formu bozulmazken herhangi bir şekilde halıya zarar vermez. Ayrıca hava geçirgenlik özelliği sayesinde bakteri oluşumunun engellenmesine de yardımcı olur. Kesinlikle esnemez ve çamaşır makinesinde yıkamaya uygundur. Buna ek olarak kadife ve ultrasoft kumaştan üretilmiş halı hurcu da bulunur.

Yorgan Hurcu

Yorgan hurcu genel olarak meşin ya da çadır bezi kumaşından sandık şeklinde üretilir. Yorganları kokudan, nemden, tozdan ve bakteriden korurken uzun süre muhafaza etmeyi sağlar. Tek kişilik yorganlar ve çift kişilik yorganlar için farklı ebat ve ölçülerde tasarlanır. Yatak bazalarının altına kolaylıkla sığar. Yorgan hurcunun içerisine nevresim ve battaniye gibi tekstil ürünleri koyulabilir. Yorgan hurçları çok amaçlı kullanıma uygundur.

Yastık Hurcu

Yastık hurcu pamuklu, kaz tüyü, yünlü ve benzeri yastıkların korunmasını sağlayacak şekilde sandık tipi şeklinde üretilir. Pencereli yastık hurçları şık tasarımı ile göz doldururken yastıkların temiz kalmasını sağlar. Yastık hurçları ebat olarak genellikle birden çok yastığı saklayacak şekilde tasarlanır. Yastık kılıfları da bu hurçlarda saklanabilir.

Çorap Hurcu 

Çorap hurcu çorapların dağınıklığını engellemek amacıyla küçük formlarda farklı renk ve modellerde satılan bir tekstil ürünüdür. Dolaplarda, baza altında ya da çekmece içinde rahatlıkla kullanılabilir.

Hurç Nasıl Yapılır?

Hurçlar kullanım amacı düşünülerek farklı ebat ve ölçülere göre hazırlanır. Hangi hurç yapılmak isteniyorsa o hurcun kalıbı çıkarılır. Hurçların her birinin ölçüsü farklı olduğundan kalıbının düzgün çıkarılması gerekir. Kalıbı çıkarılan hurcun kapama payı için ayrı bir boşluk bırakılır. Fermuar için yaklaşık olarak 1-2 cm ve kordonla büzgü için ortalama 6-7 cm arasında kapama payı olmalıdır. Hurç kumaşı kenarlarından dikim için pay bırakılarak kesilir. Kesilen kumaş makinede itinalı bir şekilde dikilir. Hurç kenarlarından iplik çıkmaması için kenarlarına overlok yapılır. Son olarak hurcun kapak kısmına ve üst bölümüne süs dikilir.

Halı Hurcu Nedir?

Halı hurcu iç kısmı pamuklu materyalden üretilen dış kısmı genellikle kapitone olan bir tekstil ürünüdür. Çeşitli ebattaki halıları kir, toz, bakteri gibi kötü etkilerden korur. Halı hurçları halıların boyutlarına göre göre farklı ölçülerde satılır. Ayrıca kadife, ultrasolf ve welsoft gibi çeşitleri de bulunur. Halı hurcu halının yıkandıktan sonra saklanıp kaldırılmasını kolaylaştırır. Temiz halılar bu sayede kirlenmez. Hurç alırken iç dokusuna mutlaka dikkat edilmelidir. Hurç kumaşı kalın olmalıdır. Çok ince olan halı hurçları yıkandıkça yırtılabilir, dokusu bozulabilir. Halıları uzun süre kullanmak için kumaşı kalın halı hurçları tercih edilmelidir. Fermuar kısmı da kontrol edilerek satın alınmalıdır.

Halı Hurcu Ne İşe Yarar?

Halı hurcuher türlü halının yıpranmasını ve eskimesini önleyen altı süngerli üstü kumaşla kaplı bir örtüdür. Halı hurçları welsoft, ultrasoft ve kadife kumaşlar kullanılarak üretilir. Welsoft kumaşın özelliği kesinlikle esneme yapmaması ve formunun bozulmamasıdır. Ayrıca yanmaya karşı dayanıklıdır. Ultrasoft kumaştan üretilmiş halı hurçları polyesterdir, örme yöntemi ile üretilir. Çamaşır makinesinde yıkandığında tüylenme yapmaz ve çabucak kurur. Kadife halı hurcu genellikle çok çabuk yıpranan kaliteli dokumaya sahip halıların muhafazası için tercih edilir. Leke tutmayan bir kumaş türü olduğundan uzun süre kullanılabilir. Tüm halı hurcu çeşitlerinin genellikle 30 derecede çamaşır makinesinde yıkanması tavsiye edilir.

Halı Hurcu Çeşitleri ve Ebatları

Halı hurçlarının ölçüleri muhafaza edilecek halının metrekaresine göre değişkenlik gösterir. Örneğin, 6 metrekarelik halıiçin halı hurcunun ölçüleri yaklaşık 40 x 225 cm olur. 4 metrekarelik halı için halı hurcunun ölçüleri ise ortalama 40 x 185 cm olarak satılır. Halı hurçları yolluklar için de kullanılır. Yolluklar için halı hurcu ebatları da genellikle 40 x 125 cm olarak bulunabilir. Evinizde bulunan tüm halılar için bu ölçülere uygun olarak halı hurcu satın alabilirsiniz. Halı hurçları pencereli ya da penceresiz olarak tek bir halıyı saklayacak şekilde tasarlanır.

Neden Halı Hurcu Kullanmalıyım?

Halılar korunmasız bir şekilde saklanırsa daha çabuk eskiyebilir. Ayrıca havada uçuşan tozlar halıların üzerine yapışarak kirlenmesine yol açar. Küf, koku ve bakteriler de üzerinde herhangi bir muhafazası olmayan halıların yapısını bozar. Tüm bunlardan yola çıkarak halı hurcu kullanmanın sağladığı avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

 

  • Halı hurçları halının tozlardan ve bakteriden korunmasını sağlar.
  • Hurçlar kolayca sökülüp yıkanabilir ve uzun süre kullanılabilir.
  • Sürekli halı yıkamak ya da yıkatmak zor ve zahmetli olduğundan halı hurcu sayesinde halılar temiz kalır.
  • Özel yapıları, renkleri ve desenleri sayesinde dekoratif ve şık bir görünüm sağlar.
  • Çocukların halıları kalemle ve benzeri malzemelerle kirletmesini önler.
  • Evdeki evcil hayvanların halıyı tırmalayıp dokusunu bozmasını engeller. 

Halı Hurcu Temizleme Önerileri 

Halı hurçları 30 derece suda deterjan gözüne çamaşır deterjanı ve yumuşatıcı konularak çamaşır makinesinde yıkanabilir. Ancak 30 derecenin üzerindeki sıcak suda lastikleri esneyip genişleyebilir. Bu tekstil ürünü yapısı gereği çamaşır makinesinde yıkanınca esnemez, yırtılmaz ve formları bozulmaz. Çamaşır makinesinin yanında elde de ılık suyla ve deterjanla temizlemeye uygundur. Halı hurcunun yıkandığı zaman rengi kesinlikle solmaz. Başka ürünlerle birlikte de çamaşır makinesinde temizlenebilir. Kurutma makinesinde de kurutulduğunda aynı formda dokusu bozulmadan kalır. Yıkandıktan sonra ütülemeye ihtiyaç yoktur.

Halı Hurcu Halıya Zarar Verir mi?

Halı hurcukaliteli malzemeden üretildiği için halıya zarar verme olasılığı yoktur. Aksine halı hurcu kullanmak halıların eskimesini ve yıpranmasını önler. Özellikle el dokuması gibi değerli halıları uzun süre kullanmak için halı hurcu içinde muhafaza etmek gerekir. Hurcun iç kısmındaki tekstil malzemesi halıyla temas ettiğinde dokusunu bozmaz. Ayrıca halının tozdan korunmasını sağlar. Sadece kalitesiz dokudaki ince kumaşlı halı hurçları halıya zarar verebilir.

 


Ayrıca Halı Blog Yazıları içinde

Halı Seçerken Tarzınızı Yansıtmanın Önemi
Halı Seçerken Tarzınızı Yansıtmanın Önemi

Ekim 10, 2023 5 dk okuma

Devamını oku
Antika Halılar ve Tarihleri
Antika Halılar ve Tarihleri

Ekim 10, 2023 4 dk okuma

Devamını oku
Ofislerde Halı Kullanımı ve Faydaları
Ofislerde Halı Kullanımı ve Faydaları

Ağustos 17, 2023 4 dk okuma

Devamını oku