Ücretsiz Hızlı Kargo & Koşulsuz İade ve Değişim

0

Sepetiniz boş

Eviniz İçin Halıda Doğru Renk Seçimi

Ekim 03, 2016 3 dk okuma

Halıda doğru renk seçimi-Apex Halı

Halıda renk seçimi kriterleri

“Renk seçimi, odalarda dört farklı etki yaratmak için yapılır. Bu etkiler ferahlık, sıcaklık, soğukluk veya ılıklıktır. Ayrıca halıda seçilen renk, zemini ne kadar vurgulamak istediğinizle de alakalıdır.”Evinizin zeminini dekorasyon içinde ön plana çıkarmak istiyorsanız; halınızı nötr renkli ve desensiz seçebilirsiniz.

Gri renkli halı seçimi de zemini arka planda bırakmaya yeter. Bu sayede evinizin mobilyalarını ön plana almış olursunuz.
Eğer mobilyalarınızın yeterince göz alıcı olmadığını ve dikkati zemine çekmek gerektiğini düşünüyorsanız; halınız açık renkli ve desenli olmalıdır.

Sıcak, ılık veya soğuk renklerin tercihi
Odalarda istenen ortamın sağlanmasında kuşkusuz renklerin etkisi büyüktür. Kuzey ve doğu kültürlerinde ılık renklerin kullanımı yaygındır. Güney ve batıda ise soğuk renklerin tercihi göze çarpar.

Odayı daha ılık yapmak için sarı, portakal rengi veya mavimsi kırmızı gibi renkler seçilmelidir. Odayı daha soğuk yapmak için ise mavi veya sarımsı yeşil gibi renkler tercih edilebilir.

Bir odanın diğer odadan bakılınca görünmesi, iki seçenek sunar. Bu odalar ya ortak renkler kullanılarak bağlanacaktır, ya da farklı renklerle dekore edilerek birbirinden ayrılacaklardır. İki odanın zeminlerindeki halıların farklı olması odaların ayrılmasında işe yarar.

Bir ev hayvanınız varsa ve sürekli tüy döküyorsa onun bulunacağı odanın halısı, hayvanın tüyleriyle aynı renk seçilmelidir, böylece halıyı sürekli süpürme zorunluluğu ortadan kalkar.

Odadaki mobilyalar da halının renginin seçiminde önemlidir. Ahşap tonları bazı renklerle asla uyum sağlamaz, ama uyum sağladığı renkler de vardır. Bundan dolayı halı almaya giderken halıların renklerini mutlaka mobilyanızın rengiyle mukayese edin.

Açık, orta ve koyu tonların tercihi
Açık renkler ferahlatıcı etki verirler. Koyu renklerin etkisi ise rahatlatıcı ve sıcaktır. Orta ton gölgeler algımızda farklılık yaratmazlar. Açık renklerin ışığı yansıtma özelliği odaları daha aydınlık yaparken koyu renklerin ışığı emme özelliği odaya daha karanlık bir görünüm verecektir.

Orta tonların özelliklerinden en önemlisi bu renk halıların kolay temizlenmesidir. Beyaz renkler kiri hemen gösterirken koyu halılarda tüylenme sonucu oluşan tiftikler daha net görünür.

Büyük bir halı evde her zaman daha koyu görünür. Zemin büyük bir alandır. Tüm zemini kaplayan halı, rengi yoğunlaştırır. Bu nedenle aynı halının küçük örneği ile büyük halı arasında koyuluk farkı mutlaka olur. Halı örneklerinden istediğiniz renk tonun bir açığını seçmeniz amaçladığınız tona ulaşmanızı sağlayacaktır.

Donuk, yumuşatılmış ve parlak renklerin tercihi
Parlak renkli halılar odaya bir hareketlilik katar ve sakin bir oda ortam sağlanmak isteniyorsa uygun değildir. Biraz gri katılarak yumuşatılmış renkler sakin, içinde uzun vakit geçirilecek ortamlarda tercih edilebilir. Eğer oda çok sık kullanılıyor ve halı aşındırılıyorsa nötr, donuk veya yumuşak renklerin tercihi gerekir, çünkü bu renkler kiri kamufle ederler.

Halıların yarattıkları değişik oda ortamları

Sakin ve huzurlu oda

Renkler: Huzurlu bir ortam için büyük renk kontrastlarından uzak durmak gerekir. Tek renkli bir halının üzerinde renk tonlarının koyu ve açık olarak değişiklik göstermesi sakin bir ortamın yaratılması için uygundur.

Koyu renklerin zeminde kullanılması akıllıcadır, çünkü koyu renkler yerçekimine uyumludur. Soğuk renkler olan; yeşil ve mavi rahatlatıcıdır. Gri ve daha koyu renkler de huzur verir. Akşamüstü etraf batan güneşle griye büründüğünde kendimizi huzurlu hissetmemizin sebebi grinin her rengi yumuşatmasıdır.

Sadelik: Desen her zaman canlılık getirir ama huzurun ve rahatlığın hedeflendiği bir odada canlılığa gerek yoktur. Eğer desen isteniyorsa bu desen halının üstünde az fark edilen ama güzellik katan bir desen olabilir.

Yüzey: Yumuşak ve düz zemini olan halılar rahatlık verir. Dokunuşa rahatlık verdiği gibi bu tarz halılar gürültüyü de emerler.

Canlı ve hareketli oda
Renkler: Kırmızı, portakal rengi ve sarı gibi parlak ve ılık renkler güneş ışığı gibi insana enerji verirler. Çok konraslı renklerin kullanılması kişide heyecan veren bir etki bırakır. Kırmızı ve yeşil, mavi ve portakal rengi, pembe ve sarı gibi zıt renkler birlikte kullanıldıklarında birbirlerinin gücünü ve etkisini arttırırlar.

Desen: Kalın desenler heyecan vericidir. Birbirleriyle zıtlık içinde tasarlanmış kalın desenler dikkat çekerler. Desen ne kadar çok kullanılırsa oda o kadar hayat dolu hale gelecektir.

Yüzey: Sert ve pürüzlü halılar canlılık verir. Çünkü pürüzlü zeminler ışığı da çeşitli yönlere yansıtırlar. Çeşitli ışık ve gölge kombinasyonları oluşur. Bu çeşitlilik canlılık ve hareket hissi yaratır.

Rahatlatıcı oda
Renkler: Renklerin orta değerlerde kullanılması rahatlık hissi verecektir. Orta derecede bir kontrastlık renkler arasında olabilir, ama keskin olmamalıdır. Parlak renkler veya yumuşatılmış ılık renkler tercih edilmelidir.

Desen: Doğrusal desenler tercih edilmelidir. Desenler orta derecede kontrastlı olabilir. Eğer oda sıkıcı görünüyorsa desenler eklenebilir, ama oda hareketli görünüyorsa desenler dekorasyondan çıkarılabilir.

Yüzey: Halı yüzey düz veya az pürüzlü olarak tercih edilebilir.

Neşeli Oda
Renk: Açık ve ılık renkler neşelidir. Sarı, parlayan güneş gibi insana neşe verir. Odayı daraltmadan, parlaklık katar.

Desen: Özellikle hoş desenler odaya neşe katar.

Baştan çıkarıcı oda
Renk: Bu amaca göre oda ılık renkli halıyla kaplanmalıdır. Loş ışığın ılık renklerle birleşmesi içerde arkadaşlık dolu, sıcak ve rahat bir ortam yaratır.

Yüzey: Kalın, pürüzlü ve tatlı bir dokunuşu olan halılar seçilmeli. Bu odanın atmosferinde önemli rol oynar.Kalın ve yumuşak yüzeyler duyuları iyi etkilediğigibi bir ılıklık hissi yaratırlar. Ayrıca sesi emdikleri için özel bir ortam sunarlar.

Evinizde odalara göre halı seçimi hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için "Yaşam alanlarına göre halı seçimi" yazısını okuyabilirsiniz.


Ayrıca Halı Blog Yazıları içinde

Halı Seçerken Tarzınızı Yansıtmanın Önemi
Halı Seçerken Tarzınızı Yansıtmanın Önemi

Ekim 10, 2023 5 dk okuma

Devamını oku
Antika Halılar ve Tarihleri
Antika Halılar ve Tarihleri

Ekim 10, 2023 4 dk okuma

Devamını oku
Ofislerde Halı Kullanımı ve Faydaları
Ofislerde Halı Kullanımı ve Faydaları

Ağustos 17, 2023 4 dk okuma

Devamını oku