Ücretsiz Hızlı Kargo & Koşulsuz İade ve Değişim

0

Sepetiniz boş

Halı ve Perde Seçimine Dair Merak Edilenler

Eylül 22, 2022 3 dk okuma

Halı ve Perde Seçimine Dair Merak Edilenler

Ev ortamında şık bir görünüm yakalamak için halı ve perde uyumu oldukça önemlidir. Evde en dikkat çeken eşyalardan olduğu için birbirlerini tamamlayan tasarımlar ilgi görür. Ortamınızdaki diğer eşyalar da halı ve perdenin genel görünümüne ince ayrıntılar ekleyerek dekorasyonu oluşturur. Tabii ki ev içerisinde farklı odalarda bile halı ve perde uyumu değişkenlik gösterebilir. Odanın teması, boyutu, kullanım tipi ve şekli bile yapacağınız seçimlerde şıklığı etkiler.

Halı ve Perde Boyutu Nasıl Olmalı? 

Halı, zemin üzerindeki diğer eşyaları taşıyacağı için yeterli genişlikte tercih edilmelidir. Masa, sandalye, dolap, tabure veya diğer eşyalar kullanım zevklerinize göre halının dışında ya da üzerinde olabilir. Eğer ev eşyalarınızı halının üzerinde görmek istiyorsanız hepsini kapsadığı noktadan ekstra olarak ortalama 30 cm fazlalık bırakılabilir. Özellikle çocuklu ailelerde sıcak bir zemin oluşturmak için genişlik fazla tutulabilir. Perde boyutları ise pencerelerin bitiminden sonra 30 cm fazlalığa kadar tercih edilebilir. Standart perde uzunlukları 2 - 2.3 metre arasında değişir. Zeminle arasındaki mesafe de yaklaşık 4 cm belirlenir. Bu durum dekorasyon zevklerinize ve perdenin tasarımına bağlı olarak değişebilir. Halı ve perde benzer boyutlarda tercih edildiği takdirde göze hoş gelen bir ambiyans yaratılabilir.

Perde Seçimi Yaparken Unutmamanız Gerekenler 

Tek başına bir perde seçerken ortamdaki diğer eşyaların da tarzı ve duruşu öne çıkar. Perde çeşitleri, birbirinden farklı mobilyalar ve halılar için alternatif sunar. Stor, katlama, kruvaze, katlama, dikey veya zebra perde modelleri arasından evinize uygun olanları seçebilirsiniz. Küçük odalar için açık renkli ve zebra perdeler daha geniş bir alan hissiyatı verir. Bununla birlikte avangart halılarla birlikte bu hissiyatı artırabilirsiniz. Tek bir tül perdeyle şıklık yaratabileceğiniz gibi tül perde üzerine katlamalı perdelerle dikkatleri çekebilirsiniz.

Halı ve Perde Seçiminde Renk Uyumu 

Açık renklerde mobilyalara sahipseniz pastel renklerde halı ve perdeler sakin bir görünüm sunabilir. Aynı zamanda halı ve perdelerde basit fakat etkili çizgiler tarzınızı yansıtmanızı sağlar. Mobilyalarınız koyu renklere sahipse hem halıda hem de perdelerde daha açık renkler kullanarak estetik algısını artırabilirsiniz. Görsel bütünlük amacı varsa tüm renklerin benzer tonda olmasına özen gösterilmelidir. Çünkü seçeceğiniz renkler bir odayı daha geniş ve ferah gösterebilir. Ayrıca bulunduğunuz ortamın kullanım amacına göre de renkler önem arz eder. Örneğin, bir ofis ortamında daha resmi renkler kurumsal kimliği ön plana çıkarabilir. Renkli ve desenli seçenekler ise çocuk odalarında eğlenceli bir atmosfer sunabilir.

Salon için Halı ve Perde Seçimi 

Çocuklu bir aileyseniz ve halılarınız sürekli kirleniyorsa desenli halılar küçük lekeleri kamufle edebilir. Yine sıcak bir ortam yaratmak için yün halılar ve yolluklar soğuk zeminle teması keserek ortamı daha sıcak tutar. Desenli bir salon halısı tercih edildiğinde ise aynı şekilde desenli perdeler oldukça şık durabilir. Perde seçiminde ölçüler de çok önemlidir. Seçeceğiniz perdenin ölçüleriyle korniş ölçülerinin uyumlu olması gerekir. Böylelikle alanı etkili bir şekilde kullanabilir ve dekoratif bir düzen oluşturabilirsiniz.

Yatak Odası için Halı ve Perde Seçimi 

Yatak odasında özellikle halılar yumuşak dokulu seçildiğinde daha rahat bir şekilde güne başlamanıza yardımcı olur. Zemine çıplak ayakla basıldığında soğuğu hissetmemek içinse boşluktaki alanlar mümkün olduğunca kapatılmalıdır. Daima taşınabilen eşyalardan olmayan yatakların altına kadar uzanan halılar, temizlik açısından sorun yaratabilir. Bu yüzden kolay temizlenebilen halılar seçilmelidir. Ayrıca perde dokularının da yatak odası halısı ile benzer olması bütünlük sağlayabilir. Gece için gözü yormayan renkler tercih edilmesi önemlidir. Böylelikle uykuya dalmadan önce yatak odasında daha konforlu vakit geçirebilirsiniz. Güneş ışığını alan yatak odaları için şeffaf perdeler de sıkça tercih edilenler arasındadır.

Çocuk Odası için Halı ve Perde Seçimi 

Çocuk odaları için halı ve perde seçimi yaparken, canlı renklerin yoğun olarak kullanıldığı halıları tercih edebilir, halı zeminindeki renkle uyumlu bir perde tonu seçebilirsiniz. Seçtiğiniz halının odadaki oyun alanı kaplaması önemlidir. Uzun perdeler çocuk odası için kullanışlı olmayabilir, dilerseniz stor perde seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.

Mutfak için Halı ve Perde Seçimi

Sade ya da renkli bir ortam oluşturmak için birçok mutfak halısı modeli bulunur. Birçok kullanıcı hem benzer hem de zıt tasarımlarla evlerinde harikalar yaratabilir. Ortamınızda daha açık alanlar seviyorsanız, stor perdelerle birlikte kısa halılar kullanılabilir. Mutfakta yemek yaparken daha kolay bir çalışma ortamı yaratmak için açık renkli perdeler seçilebilir. Bu tür perdeler güneş ışığını daha iyi geçirerek mutfağı aydınlık tutar. Aynı zamanda mutfak mobilyalarıyla benzer renklerde bir perde uyumu yakalamanıza yardımcı olur. Siz de halı ve perde uyumu konusunda tereddüt yaşıyorsanız, Apex Halı modellerinin estetik tasarımlarına göz atabilir ve tüm yaşam alanınızı şık bir şekilde dekore edebilirsiniz.


Ayrıca Halı Blog Yazıları içinde

Halı Seçerken Tarzınızı Yansıtmanın Önemi
Halı Seçerken Tarzınızı Yansıtmanın Önemi

Ekim 10, 2023 5 dk okuma

Devamını oku
Antika Halılar ve Tarihleri
Antika Halılar ve Tarihleri

Ekim 10, 2023 4 dk okuma

Devamını oku
Ofislerde Halı Kullanımı ve Faydaları
Ofislerde Halı Kullanımı ve Faydaları

Ağustos 17, 2023 4 dk okuma

Devamını oku