Ücretsiz Hızlı Kargo & Koşulsuz İade ve Değişim

0

Sepetiniz boş

Halı Güvesi Nedir ve Güve Nasıl Temizlenir?

Haziran 15, 2022 2 dk okuma

Halı Güvesi Nedir ve Güve Nasıl Temizlenir? | Apex Halı

Dünyanın hemen her yerinde hayatta kalabilen güveler; halı, kilim ve giysilerden beslenerek çoğalır. Oturma odanız, yatak odanız, giysi odanız, banyonuz veya evinizde halı ya da  kilim bulunan başka herhangi bir alan, bu küçük yaratıklar tarafından potansiyel olarak hedef alınabilir. Halı güvelerinin en sevdiğiniz halılarınıza zarar vermesini önlemek için onların varlığını gösteren işaretleri tespit etmeniz ve ardından güvenli bir şekilde onları yok etmeniz gerekir. Gelin, halı güvelerini ve bunlarla nasıl başa çıkabileceğinizi yakından inceleyelim.

Halı Güvesi Nedir?

Halı güvesi, evlerimizde yaygın olarak görülen bir tekstil zararlısıdır. Halı güvesi larvaları, çoğunlukla yün gibi doğal liflerde bulunan keratinle beslenir. Doğal yün içeren veya yünsü dokuya sahip halılarda rahatlıkla yaşayabilir. Evinizde bulunan halılara, kilimlere ve diğer yumuşak mobilyalara ciddi zararlar verebilen güvelerin yayılmasının mutlaka önüne geçilmelidir. Lifsi materyallerle beslenen halı güveleri ortadan kaldırılmadığı zaman hızla çoğalabilir; halı ve kilimlerin yanı sıra gardırop ve çekmecelere de ulaşarak kazak, gömlek ve takım elbise gibi giysilerinize onarılamaz hasarlar verebilir.

Halı Güvesinin Özellikleri

Halı güvesinin başlıca özellikleri şunlardır:

  • Ev içinde uçuşan güvelerden daha küçüktür. Halı güvesinin boyu 6-7 mm, kanat genişliği de 18-20 mm uzunluğa kadar ulaşabilir.
  • Devetüyü renginde olan halı güvesinin kanatları üzerinde benekler bulunur.
  • Halı güvesi, pirinç tanelerine benzeyen kapsül şeklinde küçük beyaz yumurtalar bırakır.
  • Ufak boyutlara sahip halı güvesi, diğer güve çeşitlerinden farklı olarak çok fazla uçamaz. Halı güvesinin zemin seviyesinde zıplarken görülme ihtimali, havada uçarken görülme ihtimalinden çok daha fazladır.

Evde Güve Neden Olur?

Güveler; deri döküntüsü, ter, saç ve kıl gibi biyolojik atıklarla beslenebilir. Yemek atıkları ve kirler de güve oluşumunu tetikleyen hususlar arasında yer alır. Halı güveleri; kapalı, havasız ve nemli ortamlarda daha kolay ve hızlı bir şekilde çoğalabilir.

Halılar Güveden Nasıl Korunur?

İlk etapta önlem almak, her konuda olduğu gibi, olası sorunların önüne geçme konusunda büyük avantaj sağlar. Halılarınızı düzenli olarak süpürmek ve temizlemek, başta halı güvesi olmak üzere tüm tekstil zararlılarına ait larvaların yok edilmesine yardımcı olur. Halı yüzeyleri kadar halıların muhafaza edildiği alanlar da temizlenmeli, havalandırılmalı, nemden ve kirden arındırılmalıdır.

Halı bakımına dair daha detaylı bilgi almak için “Halı Nasıl Temizlenir?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Halı Güvesinden Kurtulmanın Yolları

1) Fırçalama Yapın

Yumuşak telli bir halı fırçası yardımıyla halıyı havalandırabilir, halı köklerine kadar inen organik atıkları, kirleri ve larvaları üst yüzeye taşıyabilirsiniz.

2) Karbonat ve Beyaz Sirke ile Temizleyin

Karbonat ve beyaz sirke, kokuları etkili bir şekilde ortadan kaldırabilen anti-bakteriyel özelliklere sahiptir. Bu iki element, sadece güveleri kökten yok etmenize destek olmakla kalmayacak, aynı zamanda kilim ve halılarınızdaki can sıkıcı lekeleri çıkarmanıza da yardımcı olacaktır.

3) Halılarınızı Süpürmeyi İhmal Etmeyin

Fırçalama ve silme işleminin ardından, yüksek vakum gücüne sahip bir elektrik süpürgesi ile tüm atıkları temizlemelisiniz. Güveler, rahatsız edilmeyen alanlarda gelişeceği için odaların karanlık köşelerini, halıların ve mobilyaların altlarını da iyice süpürdüğünüzden emin olmalısınız.

4) Güve Tuzakları Kurun

Güve tuzakları içerisinde yer alan dişi feromon, sadece yetişkin aktif erkek güveleri yakalar. Erkek güveleri üreme döngüsünden çıkarmaya yardımcı olduğu için evinizdeki halı güvelerinin sayısında önemli ölçüde azalma görülür.

5) Güve İlacı Kullanın

Halı üzerinde kullanım için geliştirilen güve ilaçları ve spreyleri, tekrarlayan güve istilasından kurtulmanıza destek olur.

Halı güvelerinin evinizi ziyaret etme olasılığını en aza indirmek için Apex Halı çeşitlerinde olduğu gibi güveye dayanıklı halı modellerini tercih edebileceğinizi unutmayın.


Ayrıca Halı Blog Yazıları içinde

Halı Seçerken Tarzınızı Yansıtmanın Önemi
Halı Seçerken Tarzınızı Yansıtmanın Önemi

Ekim 10, 2023 5 dk okuma

Devamını oku
Antika Halılar ve Tarihleri
Antika Halılar ve Tarihleri

Ekim 10, 2023 4 dk okuma

Devamını oku
Ofislerde Halı Kullanımı ve Faydaları
Ofislerde Halı Kullanımı ve Faydaları

Ağustos 17, 2023 4 dk okuma

Devamını oku